/scroll down to English version/
około 18 sztuk
250 g twarogu mielonego
350 - 380 g bezglutenowego miksu pączki i faworki
2 żółtka średnich jajek
60 g drobnego cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
po łyżeczce sody i bezglutenowy proszku do pieczenia
łyżka spirytusu lub wódki
1000 ml oleju do smażenia
cukier puder do oprószenia oponek
do wycinania oponek użyj szklankę o średnicy 7 cm i nakrętkę od butelki o średnicy około 2 cm
W misce umieść ser, śmietanę, żółtka i cukier, dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę, sodę i proszek do pieczenia, wyrób szybko ciasto. Potem dodaj spirytus i ponownie wyrób ciasto. Odstaw na 15 minut.
Na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm. Wytnij z ciasta oponki.
W grubym, głębokim garnku dobrze podgrzej oliwę, oponki smaż na głębokim oleju obracając co jakiś czas oponki aż będą lekko brązowe z każdej strony.
about 18 pieces
250 g of minced cottage cheese
350 - 380 g of gluten-free mix of donuts and faworki
2 yolks of medium eggs
60 g of fine sugar
3 tablespoons sour cream 18%
teaspoon of baking soda and gluten-free baking powder
a spoonful of spirit or vodka
1000 ml of frying oil
icing sugar for sprinkle the donuts
to cut donutss, use a glass with a diameter of 7 cm and a bottle cap with a diameter of about 2 cm
In a bowl, put cheese, sour cream, egg yolks and sugar, mix thoroughly. Add flour, baking soda and baking powder, make a dough quickly. Then add spirit and knead the dough again. Leave for 15 minutes.
Roll out the dough on a floured surface to a thickness of 1 cm. Cut donuts out of the dough.
In a thick, deep pot heat the olive oil well, fry the donuts in deep oil, turning the donuts from time to time until they are slightly brown on all sides.