Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

wtorek, 20 sierpnia 2019

Carpaccio z buraka. Beetroot Carpaccio.


/scroll down to the English version/
2 - 3 ugotowane lub upieczone buraki, zależy od wielkości
2 garście rukoli
50 g sera feta, oryginalna bez mleka krowiego
2 łyżki pestek dyni, możesz zastąpić orzechami włoskimi
2 1/2 łyżki oliwy
3/4 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

W małym słoiczku umieść oliwę i ocet jabłkowy, wytrząśnij i dopraw solą i pieprzem.
Buraka pokrój w bardzo cienkie plasterki, ułóż na talerzu. Na wierzchu ułóż rukolę. Posyp serem feta i pestkami dyni. Skrop dressingiem. Podawaj po 15 minutach.


2 - 3 boiled or baked beets, depending on the size
2 handfuls rocket/arugula
50 g feta cheese
2 tablespoons pumpkin seeds, you can use walnuts too
2 1/2 tablespoons flax oil
3/4 tablespoons apple cider vinegar or lemon juice
salt and pepper to taste

Place oil and apple cider vinegar in a small jar, shake and season with salt and pepper.
Cut beetroot into very thin slices, place on a plate. Arrange the rocket on top. Sprinkle with feta cheese and pumpkin seeds. Drizzle with dressing. Serve after 15 minutes.


Kawa zbożowa jak cold brew. Grain coffee like a cold brew.



/scroll down to the English version/
1 porcja
200 ml przegotowanej wody, schłodzona do temperatury pokojowej
1 czubata łyżka rozpuszczalnej kawy zbożowej Inka, bezglutenowa
1 łyżeczka syropu z agawy
50 ml mleka migdałowego lub koziego
kilka kostek lodu 

W dużym kubku umieść wodę, dodaj kawę zbożową i dokładnie wymieszaj. Dodaj syrop z agawy i lód, ponownie wymieszaj. Na końcu dodaj mleko. Serwuj od razu.

1 serving
200 ml boiled water, cooled to room temperature
1 heaped tablespoon Inka instant grain coffee, gluten free
1 teaspoon agave syrup
50 ml almond or goat milk
a few ice cubes



Place water in a large mug, add cereal/grain coffee and mix thoroughly. Add agave syrup and ice, mix again. Finally, add milk. Serve  immediately.