/scroll down to the English version/
1500 g ciemnych śliwek
2 - 3 łyżki wody
200 g gorzkiej czekolady (70 -80 % kakao), użyłam 74%
170 g cukru
Śliwki umyj, pokrój na ćwiartki, usuń pestki i wrzuć do głębokiego garnka. Dodaj wodę. Doprowadź do wrzenia często mieszając. Na średnim ogniu pod przykryciem gotuj około 20 minut. Zblenduj blenderem na krem. Dodaj czekoladę i cukier, wymieszaj i zagotuj ponownie. Gorący dżem przełóż do suchych słoików. Zamknij słoiki i odwróć do góry dnem na pół godziny.
1500 g dark plums
2 - 3 tablespoons water
200 g dark chocolate (70 - 80% cocoa), I used 74%
170 g sugar
Wash plums, cut into quarters, remove seeds and put in a deep pot. Add water. Bring to a boil, stirring frequently. Cook for about 20 minutes over a medium heat. Blend to cream. Add chocolate and sugar, mix and boil again. Pour the hot jam into dry jars. Close the jars and flip them upside down for half an hour.