Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

sobota, 21 marca 2020

Szare kluski z kiszona kapustą. Grey dumplings with sauerkraut.



/scroll down to English version/
kluski
900 g ziemniaków
5 - 6 czubatych łyżek bezglutenowej mąki z ciecierzycy
4 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
1 jajko
1/2 łyżeczki soli

kapusta
400 g kiszonej kapusty
1 łyżka miodu
1 duży ząbek czosnku
1/2 cebuli
3/4 łyżeczki rozmarynu
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
pieprz do smaku 
2 łyżki oliwy

dodatkowo
1/2 cebuli
3 łyżki masła klarowanego, ghee

Kluski: Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Zostaw na sicie, po 30 minutach odciśnij wodę. Dodaj jajko, sól i wymieszaj. Dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Odstaw na godzinę, by ciasto na kluski ściemniało. Zagotuj wodę z dwiema szczyptami soli i wkładaj ciasto łyżeczką by uformować kluski. Gotuj 3 - 4 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kluski gotuj porcjami. Wyjmuj kluski z wody przy użyciu łyżki cedzakowej.
Kapusta: Kiszoną kapustę przepłucz wodą i odciśnij soki. Na patelni rozgrzej miód z rozmarynem i drobno posiekanym czosnkiem. Dodaj pokrojoną w drobna kostkę cebulę i smaż około 3 minut. Dodaj kiszona kapustę, oliwę, dopraw pieprzem i kminem rzymskim, i duś pod przykryciem 15 minut.
Kluski podawaj z kiszoną kapustą i z podsmażoną cebulą na złoto-brązowy kolor na maśle klarowanym.


dumplings
900 g potatoes
5 - 6 heaped tablespoons gluten-free chickpea flour
4 heaped tablespoons potato starch
1 egg
1/2 teaspoon salt

cabbage
400 g sauerkraut
1 tablespoons honey
1 large clove of garlic
1/2 onion
3/4 teaspoon rosemary
1 teaspoon ground cumin
pepper to taste
2 tablespoons oil

additionally
1/2 onion
3 tablespoons ghee

Dumplings: Peel potatoes, grate them with a small mesh to puree. Leave on the sieve, squeeze water after 30 minutes. Add egg, salt and mix. Add flour and mix again. Let stand for an hour so that the dough for noodles darkens. Boil water with two pinches of salt and put the dough with a spoon to form noodles. Boil 3 - 4 minutes after the dumplings rise to the surface of water. Cook dumplings in portions. Remove the dumplings from the water using a slotted spoon.
Cabbage: Rinse sauerkraut with water and squeeze the juice. Heat honey with rosemary and finely chopped garlic in a frying pan. Add finely diced onion and fry about 3 minutes. Add sauerkraut, oil, season with pepper and cumin and cook under cover 15 minutes.
Serve the dumplings with sauerkraut and fried onions until golden brown in ghee.