Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 29 września 2019

Sałatka z świeżymi ziołami i komosą ryżową. Fresh Herb Quinoa Salad.


/scroll down to English version/
4 - 5 porcji
200 g nieugotowanej komosy ryżowej
3/4 ogórka, pokrojony w plasterki i ćwiartki
5 gałązek mięty, poszarpane listka
7 gałązek bazylii, poszarpane listka
3 gałązki natki pietruszki, grubo posiekana
4 łyżki pestek dyni

dressing
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki oleju lnianego lub z lnianki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
odrobina szczypty pieprzu cayenne
1 łyżeczka syropu z agawy lub erytrytolu, opcjonalnie

Komosę ryżową ugotuj  wodzie z pół łyżeczki soli, gotuj 10 minut. Odcedź. Wszystkie składniki dressingu umieść w małym słoiku i wymieszaj dokładnie do połączenia składników. W misce wymieszaj komosę ryżową z miętą, bazylią, natką pietruszki, pestkami dyni i ogórkiem. Polej dressingiem.

4 - 5 servings
200 g uncooked quinoa
3/4 cucumber, cut into slices and quarters
5 sprigs of mint, shredded leaves
7 sprigs of basil, shredded leaves
3 sprigs of parsley, coarsely chopped
4 tablespoons pumpkin seeds

dressing
juice of 1/2 a lemon
3 tablespoons flax oil or camelina oil
1/2 teaspoons sweet pepper powder
a pinch of cayenne pepper
1 teaspoon agave syrup or erythritol, optional

Boil quinoa with half a teaspoon of water, boil 10 minutes. Drain. Place all the dressing ingredients in a small jar and mix thoroughly to combine the ingredients. In a bowl, mix quinoa with mint, basil, parsley, pumpkin seeds and cucumber. Pour dressing.



Kiszona cukinia. Pickled zucchini.


/scroll down to English version/
8 młodych, niewielkich cukiń (około 1800 g)
przyprawa do kiszenia (łodyga kopru, ziarno gorczycy, czosnek, korzeń chrzanu, liść laurowy)  
woda  
sól  
6 słoików o pojemności 750 ml
 
Zagotuj 3 litry wody, dodaj 3 łyżki soli i dokładnie wymieszaj, odstaw do ostygnięcia. Cukinię dokładnie umyj, odetnij korzonki, pokrój w słupki. Do każdego słoika wsyp 1 łyżkę przyprawy do kiszenia, włóż cukinię i zalej letnią wodą z solą, zakręć słoiki i odstaw w ciepłe miejsce na 7 dni. Potem przenieść słoiki w chłodne miejsce. Kiszone cukinie są gotowe po 2 tygodniach.

8 young, small zucchini (about 1800 g)

pickling spice (dill stalk, mustard seed, garlic, horseradish root, bay leaf)
water
salt
6 jars with a capacity of 750 ml

Boil 3 liters of water, add 3 tablespoons of salt and mix thoroughly, leave to cool.
Wash the zucchini thoroughly, cut off the roots, cut zucchini into quarters. Put 1 tablespoon of pickling spice into each jar, put the zucchini and pour over lukewarm water with salt, close the jars and leave in a warm place for 7 days. Then move the jars into a cool place. Pickled zucchini are ready after 2 weeks.