Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 29 września 2019

Sałatka z świeżymi ziołami i komosą ryżową. Fresh Herb Quinoa Salad.


/scroll down to English version/
4 - 5 porcji
200 g nieugotowanej komosy ryżowej
3/4 ogórka, pokrojony w plasterki i ćwiartki
5 gałązek mięty, poszarpane listka
7 gałązek bazylii, poszarpane listka
3 gałązki natki pietruszki, grubo posiekana
4 łyżki pestek dyni

dressing
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki oleju lnianego lub z lnianki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
odrobina szczypty pieprzu cayenne
1 łyżeczka syropu z agawy lub erytrytolu, opcjonalnie

Komosę ryżową ugotuj  wodzie z pół łyżeczki soli, gotuj 10 minut. Odcedź. Wszystkie składniki dressingu umieść w małym słoiku i wymieszaj dokładnie do połączenia składników. W misce wymieszaj komosę ryżową z miętą, bazylią, natką pietruszki, pestkami dyni i ogórkiem. Polej dressingiem.

4 - 5 servings
200 g uncooked quinoa
3/4 cucumber, cut into slices and quarters
5 sprigs of mint, shredded leaves
7 sprigs of basil, shredded leaves
3 sprigs of parsley, coarsely chopped
4 tablespoons pumpkin seeds

dressing
juice of 1/2 a lemon
3 tablespoons flax oil or camelina oil
1/2 teaspoons sweet pepper powder
a pinch of cayenne pepper
1 teaspoon agave syrup or erythritol, optional

Boil quinoa with half a teaspoon of water, boil 10 minutes. Drain. Place all the dressing ingredients in a small jar and mix thoroughly to combine the ingredients. In a bowl, mix quinoa with mint, basil, parsley, pumpkin seeds and cucumber. Pour dressing.



Brak komentarzy: