Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

sobota, 14 marca 2015

Papryka konserwowa. Homemade peppers in vinegar marinade.


2500 g czerwonej papryki
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy na jeden słoik
4 - 5 ziaren ziela angielskiego na jeden słoik

Marynata octowa:
3 litry wody
1/2 litra octu 10%
500 g cukru
4 łyżki soli
3 łyżki miodu

Papryki umyj, pokrój na duże kawałki. Umieść w słoikach. Zagotuj marynatę. Zalej paprykę, dodaj gorczycę i ziele angielskie, zakręć słoiki. Umieść słoiki w dużym garnku (woda w garnku na wysokość 1/3 słoika). Zagotuj słoiki przez 4 minuty. Wyjmij słoiki z garnka i odstaw do ostygnięcia. Gotowe do spożycia po miesiącu. Tak samo możesz zrobić ogórki.

2500 g red bell pepper
1/2 teaspoon of  mustard seeds per jar
4 - 5 grains of allspice per jar

Vinegar marinade:
3 liters of water
1/2 liter of vinegar 10%
500 g of sugar
4 tablespoons of salt
3 tablespoons of honey

Wash peppers, cut into large pieces. Put in jars. Boil the marinade. Pour marinade over peppers, add mustard and allspice, close (tighten)  the jars. Place the jars in a large pot (water in a pot - 1/3
the height of the jar). Boil the jars 4 minutes. Remove the jars from the pot and let cool.
Ready to eat after a month. In the same way you can do cucumbers.