http://www.fifteenspatulas.com/cinnamon-sugar-baked-apple-chips/
Chipsy z jabłek:
2 - 3 jabłka pokrojone w cienkie plasterki, grubość 3 mm
cukier trzcinowy
przyprawa do piernika (przyprawa do ciasteczek korzennych lub cynamon)
sok z jednej cytryny
2 łyżki wody
Sok z cytryny wymieszaj z dwiema łyżkami wody. Wyłóż blachę pergaminem, rozłóż jabłka. Plasterki jabłka skrop sokiem z cytryny. Posyp jabłka cukrem trzcinowym i przyprawą do piernika lub cynamonem. By równomiernie posypać jabłka przyprawą użyj drobnego sitka. Susz jabłka w piekarniku w 100 stopniach Celcjusza z termoobiegiem przez 2 - 3 godzin. Po godzinie suszenia odwróć jabłka na drugą stronę. Czas suszenia jabłek zależy od grubości plasterków. Wyjmij chipsy z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Chipsy przechowuj w szczelnym pojemniku, by nie pochłaniały wilgoci. Podobnie możesz przygotować chipsy z banana.
Chipsy z cukinii:
1 - 2 cukinie
sól
zioła prowansalskie (lub inne twoje ulubione)
oliwa z oliwek
Chipsy z buraka lub marchewki:
2 - 3 czerwone buraki (marchew), obrane i pokrojone w plastry o grubości 3 mm
Blachę wyłóż pergaminem, połóż plasterki buraka. Susz w piekarniku w temperaturze 120 stopni Celcjusza z termoobiegiem. Susz tak długo aż uzyskasz pożądaną chrupkość. W połowie suszenia plasterki obróć na drugą stronę. Młode buraki i marchew naturalnie są lekko słodkie, dlatego susze je bez soli i przypraw. Chipsy z buraka możesz przygotować wytrawne: posmarować oliwą, posypać solą i tymiankiem, a potem suszyć w piekarniku. Czas suszenia 1 - 1 1/2 godziny.
Przepis na Chipsy z gruszki znajdziecie na stronie: Au petit Gout Homemeade Pear Wafers .
Przepis na Chipsy z gruszki znajdziecie na stronie: Au petit Gout Homemeade Pear Wafers .
Apple chips:
2 - 3 apples, cut into thin slices, thickness of 3 mm
cane sugar
gingerbread spice of Kamis company (spices cookies seasoning of Kamis company or cinnamon)
juice of one lemon
2 tablespoons of water
Mix lemon juice with two tablespoons of water. Lay out the cookie sheet with parchment paper, place on the apples. Sprinkle apple slices with lemon juice. Powder (sprinkle) apples with cane sugar and gingerbread spice or cinnamon. To evenly sprinkle the apple slices with spice, use a strainer with tiny mesh. Dry apples in the oven at 100 degrees Celsius with air flow 2 - 3 hours. After an hour of drying apples, turn to the other side. The drying time depends on the thickness of the apple slices. Remove the chips from the oven and leave to cool. Store chips in an airtight container, they don't absorb moisture. Similarly, you can prepare banana chips.
Zucchini Chips:
1 - 2 courgettes
salt
Provence herbes (or other your favourite)
olive oil
Zucchini (unpeeled), cut into thin slices - 3 mm thick. Lay out the cookie sheet with parchment paper and place on the slices of zucchini. Brush courgettes lightly with olive oil, sprinkle with a little salt and dried herbs. Bake (dry) in the oven at 100 degrees Celsius with air flow 50 - 60 minutes. In the middle of the drying slices turn to the other side. After about an hour, remove and try one chip to make sure it is sufficiently baked and crispy. When their degree of cooking is not satisfactory, give them a little more time in the oven. The chips should be slightly browned and crispy. Zucchini chips are the best immediately after baking. You can store cooled zucchini chips in an airtight container for about a week.
Beet or carrot chips:
2 - 3 red beets (carrots), peeled and cut into slices with a thickness of 3 mm
Lay out the cookie sheet with parchment paper, place the slices of beet. Dry in the oven at 120 degrees Celsius with air flow. Dry so long until you get the desired crispness. After an hour of drying beets, turn to the other side. Young beets and carrots are naturally slightly sweet and I dry them without salt and spices. You can prepare beet chips unsweet: brush (spread) them with olive oil, sprinkle with salt and thyme, and then drie in the oven. Drying time: 1 - 1 1/2 hours.