/scroll down to English version/
ponad 20 sztuk
400 g suszonej ciecierzycy
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 - 2 łyżeczki soli, ja dałam 1
świeżo zmielony pieprz do smaku
1/3 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/3 łyżeczki wędzonej papryki
Ciecierzycę mocz całą noc w wodzie. Odcedź. Ciecierzycę razem z cebulą , czosnkiem, natką pietruszki i kolendrą zmiel używając maszynki do mielenia lub blendera kielichowego. Dodaj oliwę, sodę i przyprawy, dokładnie wymieszaj. Formuj male kulki i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, spłaszcz delikatnie kulki. Piecz falafele w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza z termoobiegiem, piecz 15 minut, potem odwróć falafele i piecz kolejne 10 - 12 minut. Podawaj z kiszonym burakiem i zieloną sałatką.
over 20 pieces
400 g dried chickpeas
1 onion
3 garlic cloves
1 bunch of parsley
4 tablespoons olive oil
1/2 teaspoon soda
1/2 teaspoon cumin
1/2 teaspoon coriander
1/2 teaspoon ginger powder
1/4 teaspoon nutmeg
1 - 2 teaspoons salt, I gave 1
freshly ground pepper to taste
1/3 teaspoon cinnamon
1/2 teaspoon sweet pepper
1/3 teaspoon hot pepper
1/3 teaspoon smoked pepper
Soak chickpeas all night in water. Drain. Grind the chickpeas together with onions, garlic, parsley and coriander using a mincer or blender. Add olive oil, soda and spices, mix thoroughly. Form small balls and place on a baking sheet lined with parchment, flatten the balls gently. Bake falafels in an oven preheated to 175 degrees Celsius with air flow, bake 15 minutes, then turn the falafels and bake 10 - 12 minutes more. Serve with pickled beetroot and green salad.
400 g dried chickpeas
1 onion
3 garlic cloves
1 bunch of parsley
4 tablespoons olive oil
1/2 teaspoon soda
1/2 teaspoon cumin
1/2 teaspoon coriander
1/2 teaspoon ginger powder
1/4 teaspoon nutmeg
1 - 2 teaspoons salt, I gave 1
freshly ground pepper to taste
1/3 teaspoon cinnamon
1/2 teaspoon sweet pepper
1/3 teaspoon hot pepper
1/3 teaspoon smoked pepper
Soak chickpeas all night in water. Drain. Grind the chickpeas together with onions, garlic, parsley and coriander using a mincer or blender. Add olive oil, soda and spices, mix thoroughly. Form small balls and place on a baking sheet lined with parchment, flatten the balls gently. Bake falafels in an oven preheated to 175 degrees Celsius with air flow, bake 15 minutes, then turn the falafels and bake 10 - 12 minutes more. Serve with pickled beetroot and green salad.