Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

piątek, 9 czerwca 2023

Sałatka z buraka i ogórka. Beetroot and cucumber salad.

 



/scroll down to English version/

3 porcje

4 średniej wielkości buraczki, gotowane
1 średni ogórek
1/2 czerwonej cebuli
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

dressing
2 łyżki oleju lnianego
1 łyżka wody
1 łyżeczka octu jabłkowego
sól i pieprz do smaku

Składniki dressingu połącz i wymieszaj dokładnie.
Buraczki pokrój na plasterki i na połówki. Ogórka umyj i pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w piórka.
Wszystkie składniki sałatki wymieszaj z dressingiem. Podawaj po godzinie.


3 servings
4 medium-sized beetroots, cooked
1 medium cucumber
1/2 red onion
1 tablespoon of chopped dill
1 tablespoon of chopped chives
1 tablespoon of chopped parsley

dressing
2 tablespoons of flax oil
1 tablespoon of water
1 teaspoon of apple cider vinegar
salt and pepper to taste

Combine dressing ingredients and mix thoroughly.
Cut the beets into slices and halves. Wash cucumber and cut into slices. Slice the onion into feathers.
Mix all the salad ingredients with the dressing. Serve after an hour.



Chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką. Cold soup with cucumber and radish.

 



/scroll down to English version/

1 średni ogórek
5 rzodkiewek
1 łyżka posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
400 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki kwaśnej śmietany
sól i pieprz do smaku

Warzywa umyj, ogórek i rzodkiewkę zetrzyj na dużych oczkach. Do warzyw dodaj jogurt, śmietanę, koperek i szczypiorek, i czosnek, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, odstaw w chłodne miejsce na 2 godziny. Podawaj schłodzone.



1 medium cucumber
5 radishes
1 tablespoon chopped chives
2 tablespoons chopped dill
1 garlic clove, pressed through a press
00 ml of natural yogurt
3 tablespoons of sour cream
salt and pepper to taste

Wash vegetables, grate cucumber and radish on large holes. Add yogurt, sour cream, dill, chives and garlic to the vegetables and mix. Season with salt and pepper, set aside in a cool place for 2 hours. Serve chilled.