Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 20 czerwca 2021

Kurczak Satay z sosem orzechowym. Chicken Satay Skewers with Peanut Sauce.


/scroll down to English version/

100 ml naturalnego masła orzechowego
100 ml mleka kokosowego, minimum 80%
3 łyżki sosu rybnego, użyłam 2 łyżki sosu tamari sojowy bezglutenowy
2 limonki, wyciśnięta i starta skórka z limonki
4 ząbki czosnku, użyłam 3 ząbki, przeciśnięty przez praskę
2,5 cm kawałka świeżego imbiru, obrany i przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka mielonego kminu
1/2 łyżeczki curry w proszku
1 łyżeczka papryki w płatkach, użyłam 1/2 łyżeczki papryki w proszku + szczypta pieprzu cayenne
700 g polędwiczek z kurczaka lub piersi z kurczaka, bez skóry, bez kości, pokrojona w mniejsze kawałki

zielona cebulka do posypania


Drewniane patyczki do grilla zamocz w wodzie.
W dużej misce wymieszaj dokładnie masło orzechowe, mleko kokosowe, sok z limonki, skórkę z limonki, sos rybny lub tamari, czosnek, imbir, kmin, curry i paprykę. Połowę marynaty (sosu satay) odłóż.
Kawałki kurczaka włóż do marynaty, dobrze wymieszaj i wstaw na minimum 30 minut do lodówki, nawet do 3 godzin.
Grill podgrzej, wysmaruj oliwą. Kurczaka nadziej na patyczki drewniane i grilluj po 5 minut z każdej strony.
Kurczaka podawaj z sałatką ogórkową i sosem satay (orzechowym).


100 ml of natural peanut butter 
100 ml of coconut milk, minimum 80% 
3 tablespoons of fish sauce, I used 2 tablespoons of gluten-free soy tamari sauce 
2 limes, juiced and zested 
4 cloves of garlic, I used 3 cloves, minced 
2.5 cm piece of fresh ginger, peeled and minced 
1 teaspoon ground cumin 
1/2 teaspoon curry powder 
1 teaspoon crushed red pepper, I used 1/2 teaspoon paprika + a pinch of cayenne pepper 
700 g boneless skinless chicken tenders or chicken breast, cut into smaller pieces 

green onion for sprinkling 

Dip the sticks/skewers in water.
In a large bowl, mix thoroughly peanut butter, coconut milk, lime juice, lime zest, fish sauce or tamari, garlic, ginger, cumin, curry, and paprika. Set aside half of the marinade (satay sauce). 
Put chicken in the marinade, mix well and put in the fridge for at least 30 minutes, even up to 3 hours.
Heat grill and brush with oil. Thread the chicken tenders onto the skewers and grill for 5 minutes on each side. Remove from grill and garnish with sliced green onions 
Serve the chicken with the cucumber salad and satay (nut) sauce.