Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

sobota, 27 czerwca 2020

Wegański sernik z orzechów nerkowca i musem owocowym. Vegan cheesecake with cashew nuts and fruit mousse.


/scroll down to English version/
Spód
100 g migdałów
70 g daktyli bez pestek
60 g płatków kokosowych
1 szczypta soli

Masa sernikowa
400 g orzechów nerkowca, namoczonych przez całą noc
3 łyżki oleju kokosowego
sok z 3 limonek
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego

Musowa galaretka
400 g mrożonych owoców (w moim przypadku truskawki, maliny, wiśnie i porzeczki)
2 1/2 łyżeczki agar-agar / 3 1/2 łyżeczki żelatyny wieprzowej
3 łyżeczki syropu z agawy lub syropu klonowego

Migdały i daktyle mocz 10 minut w gorącej wodzie, odsącz i zmiksuj razem z solą i płatkami kokosowymi do otrzymania średnio gładkiej, lepkiej masy. Wyłóż nią dno nasmarowanej olejem kokosowym tortownicy. Ugniataj otwartą dłonią wyrównując powierzchnię. Wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 150°C z termoobiegiem.
Namoczone przez noc orzechy nerkowca odsącz z wody. Dodaj rozpuszczony olej kokosowy, syrop z agawy, sok wyciśnięty ze świeżych limonek i aromat waniliowy. Zmiksuj wszystko razem aż do uzyskania jednolitej, całkiem gładkiej masy.
Masę serową wyłóż na ostudzony spód, rozprowadź równomiernie i wstaw do lodówki na ok 4 godziny (najlepiej na całą noc).
Mrożone owoce rozmróź, zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Podgrzej na małym ogniu i cały czas mieszając dodaj rozpuszczony w odrobinie wody agar, gotuj chwilę. Zostaw do ostygnięcia i wylej na wierzch sernika. Włóż do lodówki na ok 1 godz.
Zamiast oleju kokosowego dodałam trzy łyżki rozpuszczonego masła klarowanego (ghee).
Jeżeli używasz żelatyny, trzeba ja rozpuścić w małej ilości wody, potem dodać do gorących owoców i zestawić natychmiast z ognia, żelatyny nie można gotować, bo straci swoje właściwości żelujące.


Crust
100 g almonds
70 g pitted dates
60 g coconut flakes
1 pinch of salt

Cheesecake mass
400 g cashews, soaked all night
3 tablespoons coconut oil
juice of 3 limes
1 teaspoon vanilla aroma
2 tablespoons agave syrup or maple syrup

Mousse jelly
400 g frozen fruit (in my case strawberries, raspberries, cherries and currants)
2 1/2 teaspoons agar-agar or 3 1/2 teaspoons pork gelatin
3 teaspoons agave syrup or maple syrup

Almonds and dates soak for 10 minutes in hot water, drain and mix together with salt and coconut flakes to obtain a medium smooth, sticky mass.
Grease the bottom of the baking mold with coconut oil. Put the crut into a baking pan and knead with an open hand leveling the surface. Put in oven preheated to 150 ° C with air flow and bake10 minutes.
Drain cashews soaked in water overnight. Add melted coconut oil, agave syrup, fresh lime juice and vanilla aroma. Mix everything together until a homogeneous, quite smooth mass is obtained.
Put the cheese mass on the cooled crust, spread it and put in the fridge for about 4 hours (preferably overnight).
Defrost frozen fruit, mix and rub through a sieve. Heat on low heat and stirring constantly, add the agar dissolved in a little water, cook for a while. Leave to cool and pour on top of cheesecake. Put in the fridge for about 1 hour.
Instead of coconut oil, I added three tablespoons of melted ghee.
If you use gelatin, you need to dissolve it in a small amount of water, then add to hot fruit and remove immediately from heat, gelatin cannot be boiled because it will lose its gelling properties.


Żeberka w marynacie orientalnej. Ribs in oriental marinade.


/scroll down to English version/
około 1000 g żeberek
sól i pieprz

Marynata:
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę, lub 1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżka cukru pudru
4 łyżki bezglutenowego sosu sojowego
1 łyżka ketchupu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka startego imbiru
szczypta goździków
kieliszek wódki (50 ml), nie dodałam

Wszystkie składniki marynaty połącz i dokładnie wymieszaj. Żeberka pokrój na kawałki, posyp solą i pieprzem, posmaruj marynatą i odstaw na noc do lodówki. Piecz żeberka przykryte folią aluminiową w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza z termoobiegiem i piecz 90 minut.

about 1000 g of ribs
salt and pepper

marinade
2 cloves of garlic, pressed, or 1 teaspoon granulated garlic
1 tablespoon icing sugar
4 tablespoons gluten-free soy sauce
1 tablespoons ketchup
2 tablespoons oil
1 teaspoon grated ginger
a pinch of cloves
50 ml vodka, I didn't add

Combine all the marinade ingredients and mix thoroughly. Cut ribs into pieces, sprinkle with salt and pepper, spread with marinade and put in the fridge overnight. Bake ribs covered with aluminum foil in an oven preheated to 170 degrees Celsius with air flow and bake for 90 minutes.