Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 10 grudnia 2023

Kurczak faszerowany kaszą gryczaną i śliwkami. Chicken stuffed with buckwheat and plums.


/scroll down to English version/
4 porcje
1 kurczak
120 g kaszy gryczanej
12 suszonych śliwek
olej
1 cebula
2 ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
1/2 pęczka natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
papryka słodka
2 - 3 liście laurowe
3/4 łyżeczki tymianku
3/4 łyżeczki majeranku

Kurczaka umyj i osusz. Ułóż na desce piersiami do dołu, wytnij korpus (kręgosłup). Kurczaka dopraw solą i pieprzem, majerankiem, tymiankiem i słodka papryką, w środku i na zewnątrz, po czym wstaw na 2 godziny do lodówki. 
Do garnka wlej 500 ml wody, dodaj szczyptę soli i liście laurowe, zagotuj. Wsyp kaszę gryczaną i gotuj około 15 - 20 minut, od czasu do czasu mieszając. 
Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju, dodaj czosnek i ugotowaną kaszę. Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz śliwki. Lekko przestudzonym farszem napełnij kurczaka. Zaszyj kurczaka lub zepnij igłami metalowymi, załóż nóżki jedna na drugą. 
Kurczaka ułóż w natłuszczonej formie. Posmaruj kurczaka oliwą. Wstaw do nagrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika z termoobiegiem i piecz 90 minut.
Udekorowałam miechunką peruwiańską.


4 servings
1 chicken
120 g buckwheat
12 dried plum
oil
1 onion
2 cloves of garlic, pressed
1/2 bunch of parsley
salt and pepper to taste
sweet pepper
2 - 3 bay leaves
3/4 teaspoon thyme
3/4 teaspoon marjoram

Wash and dry chicken. Place breasts down on the board, cut out backbone. Season the chicken with salt and pepper, marjoram, thyme and sweet pepper, inside and outside, then put in the fridge for 2 hours.
Pour 500 ml of water into the pot, add pinch of salt and bay leaves, boil. Add buckwheat and cook for about 15 - 20 minutes, stirring occasionally.
Dice onion, fry in oil, add garlic and cooked buckwheat. Mix everything and season with salt and pepper to taste. Finally, add chopped parsley and plums. Fill the chicken with a slightly cooled stuffing. Stitch the chicken or pin it with metal needles, put legs on top of each other.
Put the chicken in a greased form. Brush the chicken with oil. Put into the oven preheated to 160 degrees Celsius with air flow and bake for 90 minutes.
I decorated with goldenberries.