Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

środa, 7 sierpnia 2019

Sałatka z buraka i żółtych pomidorów. Beets Yellow Tomatoes Salad.



/scroll down to the English version/
2 porcje
3 małe ugotowane lub upieczone buraki
2 średnie żółte pomidory
150 g sera koziego
2 łyżki oleju z lnu
2 łyżeczki octu winnego
sól i pieprz do smaku
garść rukoli 

glazura z octem balsamicznym, bezglutenowa (glassa gastronomica all' aceto balsamico di modena igp) firmy ponti
 

podłużne półmiski

Buraka i pomidory pokrój w kliny, ser kozi w plasterki. Oliwę wymieszaj z octem jabłkowym.
Na półmisku umieść na przemiennie buraka, pomidor i ser. Skrop oliwą z octem. Posyp solą i pieprzem. Na wierzchu posyp rukolę i skrop glazurą z octem balsamicznym.


2 servings
3 small boiled or baked beets
2 medium yellow tomatoes
150 g goat cheese
2 tablespoons flax oil
2 teaspoons apple cider vinegar
salt and pepper to taste
a handful of rocket/arugula
balsamic glaze, gluten-free

oblong platters

Cut beetroots and tomatoes into wedges, slice goat cheese. Mix oil with apple cider vinegar.
Place alternately beet, tomato and cheese on a platter. Drizzle with oil and vinegar. Sprinkle with salt and pepper. Sprinkle arugula on top and drizzle with balsamic glaze.