Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

środa, 18 marca 2015

Smaki dzieciństwa - surówka z kiszonej kapusty. Flavors of the childhood - salad with sauerkraut (sour cabbage).



Moje ulubione smaki dzieciństwa to rosół z makaronem domowej roboty, pierogi z masą serowo - jajeczną lub jagodami, pyzy z karkówką, zupa jarzynowa, grochówka, szagówki z podsmażaną na maśle cebulką (gotowane kluski/kopytka przygotowane z gotowanych ziemniaków, jajka i mąki, nie myl z kluskami śląskimi, które robione są ze skrobi ziemniaczanej), kotlet schabowy, zupa owocowa, bigos, mizeria, sałatka jarzynowa oraz surówka z kiszonej kapusty, którą Wam dzisiaj prezentuje.

5 - 6 porcji
600 g kiszonej kapusty; NIE kwaszonej, bo surówka będzie niesmaczna (podobnie bigos)
2 średniej wielkości marchewki
1 + 1/2 jabłka
1 średniej wielkości cebula
5 łyżek oliwy, NIE używaj oliwy z oliwek!!
3/4 - 1 + 1/2 łyżki cukru
świeżo zmielony pieprz do smaku

Kiszoną kapustę przepłucz wodą, wciśnij sok. Marchewkę i jabłko obierz, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Cebule obierz, pokrój w drobną kostkę. Warzywa i jabłka połącz ze sobą, dodaj oliwę, cukier i wymieszaj. Dopraw pieprzem do smaku.



My favorite flavors of childhood are chicken noodle soup with homemade pasta, ravioli with cheee egg stuffing or blueberries ravioli, dumplings with pork neck, vegetable soup, split peas soup, noodles with fried butter and fried onions (boiled noodles prepared with boiled potatoes, eggs and flour; not confuse with Silesian noodle, which are made from potato starch), pork chop, fruit soup, sauerkraut-and-meat stew, cucumber cream salad, vegetable salad and sauerkraut salad that I presented today.

5 - 6 servings 

600 g of sauerkraut/sour cabbage
2 medium carrots 

1 + 1/2 apples
1 medium onion 
5 tablespoons of oil, DO NOT use olive oil!! 
3/4 - 1 + 1/2 teapoons of sugar 
freshly ground pepper to taste

Rinse s
auerkraut with water,
squeeze juice. Peel carrot and apple, grate using large mesh. Peel onions, cut into small cubes. Combine vegetables and apples, add oil, sugar and mix. Season with pepper to taste.