Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

sobota, 18 maja 2019

Lody jagodowe, bez nabiału. Berry ice cream, diary free.


350 g mrożonych, leśnych jagód (możesz też robić lody truskawkowe, wtedy użyj 450 g mrożonych truskawek)
1 dojrzały banan
300 ml mleka kokosowego

W misce umieść jagody, banana i mleko kokosowe. Dokładnie zblenduj na gładki krem. Wstaw do zamrażalnika na 12 godzin.

350 g of frozen, forest berries (you can make strawberry ice cream, than use 450 g frozen strawberries)
1 ripe banana
300 ml coconut milk

Put berries, banana and coconut milk in a bowl. Blend to a smooth cream. Put in the freezer for 12 hours.


Chłodnik z botwiny, kalarepy i rzodkiewki, bez nabiału. Cold soup with chard, kohlrabi and radishes, dairy free.


/scroll down to the English version/
Porcja dla 2 - 3 osób.
4 młodych małych buraków z liśćmi (botwina) lub 3 małe buraki
1 kalarepa
5 dużych rzodkiewek
200 g orzechów nerkowca
500 ml wody
2 łyżki octu jabłkowego
4 łyżki soku z cytryny
ząbek czosnku
2 – 3 gałązki rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
sól, pieprz do smaku
oliwa

Orzechy nerkowca zalej wodą i odstaw na noc. Następnego dnia odcedź, dodaj 500 ml wody i zblenduj na gładki krem.
Buraczki i liście dokładnie umyj, odkrój zdrewniałe części i korzonki. Pokrój w grubą kostkę.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, podsmaż na niej zmiażdżony ząbek czosnku i rozmaryn. Dorzuć buraczki i podsmaż na wolnym ogniu około 10-15 minut aż zmiękną.
Zetrzyj na tarce obraną kalarepę, rzodkiewki i dodaj do buraczków. Zalej kremem z nerkowców. Dodaj ocet jabłkowy i sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na dwie godziny do lodówki, żeby smaki się przegryzły, a chłodnik nabrał idealnej temperatury.


Inne propozycje, dla tych, którzy mogą jeść nabiał/Other suggestions for those who can eat dairy

Chłodnik z ogórka, awokado i jabłka. Cold soup with cucumber, avocado and apple.

Chłodnik z botwiny, kalarepy i rzodkiewki. Cold soup with chard, kohlrabi and radishes. 
Gazpacho andaluzyjskie. Andaluz Gazpacho.

Serving for 2 - 3 people
4 young small beets with leaves (chard) or 3 small beets
1 kohlrabi
5 large radishes
200 g cashew nut
500 ml water
2 tablespoons apple cider vinegar
4 tablespoons lemon juice
1 clove of garlic
2 - 3 sprigs of rosemary or 1 teaspoon dried rosemary
salt, pepper to taste
oil

Pour cashew nuts over water and leave overnight. Drain the next day, add 500 ml of water and blend to a smooth cream.
Beet and leaves thoroughly wash, cut woody parts and roots away. Cut chard into thick cubes.
Heat 2 tablespoons of oil in the pan, fry pressed clove of garlic and rosemary. Add beetroots/chard and fry them slowly for 10-15 minutes until they soften.
Grate peeled kohlrabi, radishes and add to the beetroots. Pour vagetables over the cashew cream. Add apple cider vinegar and lemon juice, season with salt and pepper.
Let stand for two hours in the fridge to flavored and chilled.