250 g sera ricotta
150 g jogurtu greckiego
3 łyżeczki cukru pudru
10 ml olejku cytrynowego
3+1/2 - 4 łyżeczki żelatyny
5 łyżek ciepłej wody
3 kiwi pokrojone w plastry
borówki lub jagody
Spód:
140 g bezglutenowych płatków owsianych*
40 g amarantusa ekspandowanego*
5 łyżeczek miodu, użyłam gryczany
80 g masła
foremki silikonowe o średnicy 11 cm
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
Masło rozpuść z miodem, dodaj płatki owsiane i amarantus, dokładnie wszystko wymieszaj. Napełnij foremki masą i dociśnij. Wstaw do lodówki na pół godziny. Jogurt wymieszaj z serkiem ricotta, cukrem pudrem i olejkiem cytrynowym. Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie, jeżeli konieczne podgrzej aż żelatyna się rozpuści. Dodaj żelatynę do masy jogurtowo serowej i szybko wymieszaj. Nałóż masę na spody owsiano amarantusowe. Wstaw do lodówki na 3 - 4 godziny. Przed podaniem udekoruj owocami.
6 mini tarts
250 g of ricotta cheese
150 g of Greek yoghurt
3 teaspoons of icing/caster sugar
10 ml of lemon oil (aroma)
3+1/2 - 4 teaspoons of gelatin
5 tablespoons of warm water
3 kiwi sliced
huckleberries or blueberries
Base:
140 g of gluten-free oatmeal *
40 g of expanded amaranth *
5 teaspoons of honey, I used buckwheat
80 g of butter
silicone mold having a diameter of 11 cm
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).