Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.
wtorek, 9 czerwca 2015
Etykieta - DIETA.
Dla osób, które dopiero od niedawna czytają mój blog, zebrałam moje wcześniejsze wpisy o właściwym odżywianiu (kliknij na wybrany temat i przejdziesz do wpisu):
Truskawki w czekoladzie. Strawberries in chocolate.
400 g dużych truskawek
100 g białej czekolady bezglutenowej
50 g gorzkiej czekolady bezglutenowej
50 g mlecznej czekolady bezglutenowej
5 łyżek śmietany
30 g orzechów włoskich, drobno pokrojonych
Truskawki umyj i osusz. Białą czekoladę rozpuść z dwiema łyżkami śmietany. Zanurz truskawki w lekko schłodzonej białej czekoladzie. Odstaw do lodówki by czekolada zastygła. Ciemną i mleczną czekoladę rozpuść z trzema łyżkami śmietany. Obtocz w lekko schłodzonej czekoladzie truskawki i posyp orzechami. Odstaw do lodówki, by czekolada zastygła.
400 g of large strawberries
100 g of white chocolate gluten-free
50 g of dark chocolate gluten-free
50 g of gluten-free milk chocolate
5 tablespoons of cream
30 g of walnuts, finely chopped
Wash and dry the strawberries. Melt white chocolate with two tablespoons of cream. Dip strawberries in a slightly chilled melted white chocolate. Put in the fridge to congeal a chocolate. Melt dark and milk chocolate with three tablespoons of cream. Coat strawberries with slightly cooled chocolate and sprinkle with nuts. Put the strawberries in the fridge to congeal the chocolate.
Co zrobić z nadmiarem wolnego czasu?
Jeżeli masz dużo wolnego czasu (brak pracy, brak obowiązków domowych =
dzieci, nie studiujesz) znajdź sobie konstruktywne zajęcie np. pisz
bloga na temat swoich zainteresowań lub swojego hobby, dyscypliny sportowej; możesz prowadzić
go w dwój językach, będziesz ćwiczyć język obcy i swoje "szare komórki". Wybierz co najwyżej dwa tematy, jeżeli chcesz studiować temat dogłębnie.
Umiesz robić wideoklipy? Twórz podkłady graficzne z tekstem (liryką) do twoich ulubionych piosenek.
Umiesz robić wideoklipy? Twórz podkłady graficzne z tekstem (liryką) do twoich ulubionych piosenek.
Młoda kapusta i ziemniaki. Young cabbage and potatoes.
2 porcje
1/2 główki młodej kapusty
10 średniej wielkości młodych ziemniaków
3 łyżki oliwy
1 mała cebula, pokrojona w kostkę
2 łyżki mąki ryżowej
1 - 1 + 1/2 łyżki octu 10%
3 łyżeczki cukru
1 szczypta soli
2 łyżki wody
świeżo zmielony pieprz
Kapustę ugotuj półtorej godziny przed podaniem. Kapustę pokrój w cienkie paski. Umieść kapustę w garnku, zalej wodą i zagotuj, potem gotuj jeszcze 5 minut, odcedź.W głębokim rondlu podsmaż (zeszklij) na oliwie cebulkę, dodaj ugotowaną kapustę i mąkę, wymieszaj. Dodaj ocet, wodę i cukier, dopraw solą i pieprzem, smaż około 7 minut. Kapustę podawaj ciepłą z ugotowanymi, młodymi ziemniakami.
Zobacz także / See also:
2 servings
1/2 head of young cabbage
10 medium-sized young potatoes
3 tablespoons of oil
1 small onion, diced
2 tablespoons of rice flour
1 - 1 + 1/2 tablespoon of white vinegar 10%
3 teaspoons of sugar
1 pinch of salt
2 tablespoons of water
freshly ground pepper
Cook the cabbage one and half hours before serving. Cut the cabbage into thin strips. Place the cabbage in a pan, pour water and bring to the boil, then cook for 5 minutes, drain. In a deep saucepan fry onion in oil (the onion should be transparent), add the cooked cabbage and rice flour, stir. Add vinegar, water and sugar, season with salt and pepper and cook for about 7 minutes. Serve warm with boiled young potatoes.
Subskrybuj:
Posty (Atom)