Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 27 czerwca 2021

Tabbouleh z kaszą jaglaną i czereśniami. Cherry Millet Tabbouleh.



/scroll down to English version/

200 ml niegotowanej kaszy jaglanej
400 ml wody
350 g czereśni
1/2 małej, czerwonej cebuli, pokrojona w kostkę
2 1/2 średnie ogórki gruntowe, obrane, pokrojone w plasterki
15 gałązek natki pietruszki, 1 1/2 pęczka, posiekana
7 gałązek mięty, listki poszarpane

dressing
3 łyżki oleju z lnu
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka wody
3/4 łyżki syropu z agawy lub miodu lub syropu klonowego
sól i pieprz do smaku

Kasze jaglaną ugotować w wodzie z szczyptą soli. Odstawić do ostygnięcia.
Czereśnie umyj, obierz, pokój na połówki, usuń pestki.
Wszystkie składniki dressingu połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj.
W misce wymieszaj kaszę jaglaną, czerwoną cebulę, miętę, natkę pietruszki i dressing. Przed samym podaniem dodaj czereśnie i wymieszaj.


200 ml of uncooked millet 
400 ml of water 
350 g of sweet cherries 
1/2 small red onion, diced 
2 1/2 medium ground cucumbers, peeled, sliced 
15 sprigs of parsley, 
1 1/2 bunches, chopped 
7 sprigs of mint, leaves torn 

dressing 
3 tablespoons of flax oil 
1 tablespoon of apple cider vinegar 
2 tablespoons of lemon juice 
1 tablespoon of water
3/4 tablespoons of agave syrup or honey or maple syrup 
salt and pepper to taste

Boil millet in water with a pinch of salt. Set aside to cool. 
Wash cherries, peel, halve, remove the seeds. 
Combine all dressing ingredients and mix thoroughly. 
In a bowl, combine the millet, red onion, mint, parsley and dressing. Just before serving, add the cherries and mix.