/scroll down to English version/
200 ml niegotowanej kaszy jaglanej
400 ml wody
350 g czereśni
1/2 małej, czerwonej cebuli, pokrojona w kostkę
2 1/2 średnie ogórki gruntowe, obrane, pokrojone w plasterki
15 gałązek natki pietruszki, 1 1/2 pęczka, posiekana
7 gałązek mięty, listki poszarpane
dressing
3 łyżki oleju z lnu
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka wody
3/4 łyżki syropu z agawy lub miodu lub syropu klonowego
sól i pieprz do smaku
Kasze jaglaną ugotować w wodzie z szczyptą soli. Odstawić do ostygnięcia.
Czereśnie umyj, obierz, pokój na połówki, usuń pestki.
Wszystkie składniki dressingu połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj.
W misce wymieszaj kaszę jaglaną, czerwoną cebulę, miętę, natkę pietruszki i dressing. Przed samym podaniem dodaj czereśnie i wymieszaj.
200 ml of uncooked millet
400 ml of water
350 g of sweet cherries
1/2 small red onion, diced
2 1/2 medium ground cucumbers, peeled, sliced
15 sprigs of parsley,
1 1/2 bunches, chopped
7 sprigs of mint, leaves torn
dressing
3 tablespoons of flax oil
1 tablespoon of apple cider vinegar
2 tablespoons of lemon juice
1 tablespoon of water
3/4 tablespoons of agave syrup or honey or maple syrup
salt and pepper to taste
Boil millet in water with a pinch of salt. Set aside to cool.
Wash cherries, peel, halve, remove the seeds.
Combine all dressing ingredients and mix thoroughly.
In a bowl, combine the millet, red onion, mint, parsley and dressing. Just before serving, add the cherries and mix.