2 porcje
130 g makaronu ryżowego nitki
350 g piersi z kurczaka pokrojony w cienkie plastry
2 pak choi, podzielone na łodygi
1 duża papryka pokrojona w słupki
3 młode cebulki (dymka), pokrojone na skos w kawałki o długości 2 cm (biała część)
2 ząbki czosnku, drobno pokrojony
2 1/2 łyżeczki startego imbiru (7cm korzeń)
2 łyżki sosu sojowego, kup taki który nie zawiera mąki pszennej, bezglutenowy
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka suszonego tymianku
świeżo zmielony pieprz
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą. Rozgrzej oliwę na głębokim rondlu lub w woku, dodaj kurczaka i paprykę, smaż na dużym ogniu przez 4 - 5 minut, aż będzie ugotowany. Zmniejsz ogień, dodaj czosnek i imbir, smaż 2 - 3 minut, ciągle mieszaj. Dodaj sos sojowy i rybny, tymianek, pieprz, pak choi i cebulkę, smaż przez kolejne 2 - 3minuty. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Podawaj z ugotowanym makaronem.
Zamiast sosu rybnego i sojowego możesz dodać słodki sos chilli.
O technice gotowania stir-fry możesz poczytać tutaj: www.mojdietetyk.pl
2 servings
130 g rice noodles, dry
350 g chicken breast, trimmed and thinly sliced
2 pak choi, divided into stem
1 medium red pepper, deseeded and sliced
3 medium spring onions, sliced diagonally into pieces with a length of 2 cm (white part)
2 clove(s) garlic, finely sliced
2 1/2 teaspoons (grated) root ginger (7 cm root)
2 tablespoons soy sauce gluten free
1 tablespoon fish sauce
1 teaspoon dried thyme
freshly ground pepper
Cook the pasta according to package instructions. Drain and pour cold water. Heat the oil in a deep saucepan or in a wok, add the chicken and pepper and stir-fry over a high heat for 4-5 minutes until just cooked. Lower the heat a little and add the garlic and ginger, stir-frying for 2-3 more minutes. Add the soy and fish sauce, thyme, pepper, pak choi and spring onions and stir-fry for another 2-3 minutes, adding a splash of water if needed. Serve with the drained noodles.
Instead of fish and soy sauces you can add sweet chilli sauce.