8 porcji
1000 - 1200 g truskawek
2 duże gruszki lub 3 jabłka papierówki, miękkie i soczyste
1 galaretka truskawkowa bezglutenowa bez cukru
7 płaskich łyżeczek agaru (20 g na 1500 ml galaretki)
3 łyżki cukru
jogurt grecki
Galaretkę rozpuść w 400 ml wrzącej wody. Dodaj agar i dokładnie wymieszaj by agar się rozpuścił, podgrzej galaretkę około 2 minut. Owoce obierz, pokrój na kawałki, zmiksuj w blenderze, dodaj cukier. Do owoców dodaj galaretkę i wszystko razem wymieszaj. Przelej masę owocową do foremek i wstaw do lodówki by stężała, co najmniej 4 godziny.
Przed podaniem, włóż foremki do naczynia z gorącą wodą i po kilku sekundach wyjmij owocowe galaretki. Podawaj z jogurtem greckim.
Możesz też taką galaretkę zrobić z brzoskwiń i papierówek z dodatkiem cynamonu. Użyj wtedy galaretkę brzoskwiniową lub cytrynową.
8 servings
1000 - 1200 g strawberries
2 large pears or 3 early apples, soft and juicy
1 gluten-free strawberry jelly without sugar Celiko
7 level teaspoons agar (20 g per 1500 ml yelly)
3 tablespoons sugar
Greek yoghurt
Dissolve jelly
in 400 ml of boiling water. Add agar and stir well to dissolve the agar. Heat
the jelly about 2 minutes. Peel fruit, cut into pieces, blend in a blender, add
the sugar. Add the jelly to fruit and mix everything together. Pour the fruit
mass into vessels (molds) and cool, at least 4 hours.
Before serving, insert
mold into a hot water and after a few seconds remove the fruit jelly from the vessels.
Serve with Greek yogurt.
You can make the jelly also with peaches and early
apples with cinnamon. Then use peach or lemon jelly.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz