Składniki dla 2 osób
2 ryby 450 -500 g (dorsz, pstrąg, łosoś, dorada)
oliwa do smażenia
sok z cytryny
sól, pieprz do smaku
Puree z pietruszki i soczewicy dla 3 osób
5 dużych korzeni pietruszki
150 g czerwonej soczewicy
3 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku, drobno posiekany
5 - 6 łyżek mleka lub wody
sól, pieprz
Salsa z brzoskwini i śliwki dla 3 osób
3 brzoskwinie
3 duże żółte śliwki
3 duże czerwone śliwki
1 papryka chilli lub jalapeno, czerwona i żółta, dodaj, jeżeli lubisz ostre potrawy
1 1/2 małej czerwonej cebuli
12 - 15 gałązek świeżej kolendry, posiekana
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
świeżo zmielony pieprz do smaku
Brzoskwinie i śliwki umyj, pokrój na duże kawałki. Paprykę chilli przekrój na pół, usuń pestki, posiekaj drobno. Czerwoną cebulę posiekaj na drobną kostkę. Owoce, paprykę, cebulę i posiekaną kolendrę razem wymieszaj, dodaj sok z limonki, dopraw pieprzem i ponownie wymieszaj. Odstaw, by smaki się przegryzły.
Ugotuj soczewicę w osolonej wodzie, 10 minut. Pietruszkę obierz, pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię i razem z czosnkiem podsmażaj na oliwie około 5 minut. Dodaj 100 ml wody i duś pod przykryciem aż pietruszka zmięknie, 15 minut. Ugotowaną soczewicę odcedź, razem z usmażoną pietruszką i mlekiem zmiksuj przy pomocy blendera na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem.
Rybę skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem, smaż na oliwie z obu stron po około 3 - 4 minuty.
Na talerzu umieść usmażoną rybę, na wierzch połóż salsę a obok połóż puree.
Pomysł na owocową salsę podsunęła mi autorka bloga cookingontheweekends.com
Ona proponuje salsę z winogron i śliwek. Oto składniki:
1 filiżanka (cup) ciemnego winogrona, pokrojone w ćwiartki
1 filiżanka jasnego winogrona, pokrojone w ćwiartki
1 filiżanka śliwek, pokrojonych w kostkę
3/4 filiżanki drobno pokrojonej czerwonej cebuli
1/4 filiżanki drobno posiekanej kolendry
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
1 łyżka bardzo drobno posiekanej papryki jalapeno (czerwona lub zielona)
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Z kuchni meksykańskiej lubię salsy i rybne tacos.
Oto kilka innych moich przepisów na salsy:
Ingredients: 2 servings
2 fish 450 -500 g (cod, trout, salmon, sea bream)
oil
lemon juice
salt and pepper to taste
Mashed parsley and lentil (yield 3 main dish servings)
5 large parsley roots
lemon juice
salt and pepper to taste
Mashed parsley and lentil (yield 3 main dish servings)
5 large parsley roots
150 g red lentil
3 tablespoons olive oil
3 finely chopped cloves of garlic
5 - 6 tablespoons milk or water
salt and pepper
Peach plum salsa, 3 servings
Peach plum salsa, 3 servings
3 peaches
3 large yellow plums
3 large red plums
1 chilli pepper or jalapeno, red and yellow, add if you like spicy food
1 1/2 small red onion
12 - 15 sprigs fresh cilantro, chopped
3 tablespoons freshly squeezed lime juice
freshly ground pepper to taste
Wash peaches and plums, cut them into large pieces. Cut chilli peppers in half, remove the seeds, chop finely. Chop red onion into a fine dice. Fruits, peppers, onions and chopped coriander mix together, add the lime juice and season with pepper and mix again.
Cook the lentil in salted water, 10 minutes. Peel parsley, cut into cubes. Fry parsley with garlic in olive oil about 5 minutes. Add 100 ml of water and simmer with the lid, the parsley has to be soft, 15 minutes. Drain the cooked lentils. Lentil, fried parsley and milk blend to a smooth puree. Season with salt and pepper.
Sprinkle the fish with lemon juice, season with salt and pepper and fry in olive oil about 6 - 7 minutes.
On a plate, place the fried fish, put the salsa on the top and put mashed parsley and lentil from one side .
The idea of the fruit salsa I found on the blog cookingontheweekends.com
She proposes grape plum summer salsa. The ingredients:
1 cup quartered black seedless grapes
1 cup quartered green seedless grapes
1 cup diced red plums
3/4 cup finely chopped red onion
1/4 cup finely chopped cilantro
2 tablespoons freshly squeezed lime juice
1 tablespoon super finely chopped jalapeño pepper (red or green)
sea salt and freshly ground black pepper to taste
I like Mexican cuisine. I love salsa and fish tacos.
Few other my recipes of salsa:
3 large yellow plums
3 large red plums
1 chilli pepper or jalapeno, red and yellow, add if you like spicy food
1 1/2 small red onion
12 - 15 sprigs fresh cilantro, chopped
3 tablespoons freshly squeezed lime juice
freshly ground pepper to taste
Wash peaches and plums, cut them into large pieces. Cut chilli peppers in half, remove the seeds, chop finely. Chop red onion into a fine dice. Fruits, peppers, onions and chopped coriander mix together, add the lime juice and season with pepper and mix again.
Cook the lentil in salted water, 10 minutes. Peel parsley, cut into cubes. Fry parsley with garlic in olive oil about 5 minutes. Add 100 ml of water and simmer with the lid, the parsley has to be soft, 15 minutes. Drain the cooked lentils. Lentil, fried parsley and milk blend to a smooth puree. Season with salt and pepper.
Sprinkle the fish with lemon juice, season with salt and pepper and fry in olive oil about 6 - 7 minutes.
On a plate, place the fried fish, put the salsa on the top and put mashed parsley and lentil from one side .
The idea of the fruit salsa I found on the blog cookingontheweekends.com
She proposes grape plum summer salsa. The ingredients:
1 cup quartered black seedless grapes
1 cup quartered green seedless grapes
1 cup diced red plums
3/4 cup finely chopped red onion
1/4 cup finely chopped cilantro
2 tablespoons freshly squeezed lime juice
1 tablespoon super finely chopped jalapeño pepper (red or green)
sea salt and freshly ground black pepper to taste
I like Mexican cuisine. I love salsa and fish tacos.
Few other my recipes of salsa:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz