6 porcji
Salsa
1 1/2 melon Galia lub Kantalupa
2 duże mango
3 brzoskwinie ufo
1 średnia czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
10 - 12 gałązek kolendry posiekana
4 łyżki soku z limonki
1 chilli lub jalapeno drobno posiekane, dodaj, jeżeli lubisz pikantne potrawy
1/3 łyżeczki startego kminku opcjonalnie
pieprz
6 x 250 g łososia lub pstrąga łososiowego
sól, pieprz
cytryna
Melon i mango obierz, pokrój w kostkę. Brzoskwinię pokrój w plasterki. Dodaj sok z limonki, czerwoną cebulę, posiekane chilli i kolendrę, wszystko wymieszaj. Dopraw pieprzem i kminkiem.
Łososia popieprz i posól, skrop sokiem z cytryny. Owiń każdy kawałek folią aluminiową i piecz w nagrzanym do 180 stopni Celcjusza piekarniku przez 25 minut (bez termoobiegu). Potem rozwiń folię i piecz jeszcze 10 - 12 minut.
Salsę możesz zrobić tylko z melona i mango, wtedy użyj 2 melony (1 Galia + 1 Kantalupa) i 2 mango, inne składniki bez zmian.
6 servings
Salsa
1 1/2 melon Galia or Cantaloupe
2 large mangoes
3 Saturn peaches
1 medium red onion, chopped into small cubes
10 - 12 sprigs of cilantro, chopped
4 tablespoons lime juice
1 chilli or jalapeno finely chopped, add if you like spicy food
1/3 teaspoon grated cumin optional
pepper
6 x 250 g salmon or salmon trout
salt and pepper
lemon
Peel melon and mango, cut into cubes. Cut peach into slices. Add lime juice, red onion, chopped chilli and coriander, mix everything. Season with pepper and cumin.
Season the salmon with salt and pepper, sprinkle with lemon juice. Wrap each piece of salomon in foil and bake in 180 degrees Celsius for 25 minutes (without air flow). Then unpack salmon and bake more for 10 - 12 minutes.
You can do salsa only with melon and mango, use 2 melons (1 Galia + 1 Cantaloupe) and 2 mangoes, other ingredients same as ever.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz