4 porcje (scroll down to the English version)
200 g nieugotowanego makaronu bezglutenowego rurki penne lub kokardki farfalle*
50 - 60 g czarnych oliwek
450 g mrożonego brokuła
300 g pomidorków koktajlowych
1/4 główki sałaty lodowej
Dressing ziołowy
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka musztardy Dijon, bezglutenowa*
1 łyżeczka miodu
szczypta suszonego koperku
szczypta suszonej bazylii
szczypta suszonego oregano
szczypta suszonego estragonu
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
sól, pieprz świeżo mielony
3 łyżki oliwy
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
Wszystkie składniki dressingu, poza oliwą i świeżymi ziołami, dokładnie wymieszaj na gładka masę. Dodaj oliwę i zioła, dopraw solą i pieprzem. Wszystko ponownie wymieszaj.
Makaron ugotuj al dente w wodzie z 1/2 łyżeczki soli, odcedź. Brokuł ugotuj w wodzie z dwoma szczyptami soli, odcedź. Pomidorki i oliwki pokrój na połówki. Sałatę postrzęp. Warzywa połącz z makaronem, wymieszaj. Dodaj 4 łyżki dressingu, ponownie wymieszaj. Podawaj po 10 minutach.
4 servings
200 g uncooked pasta, gluten-free penne or farfalle of Bezgluten*
50 - 60 g of black oilves
450 g frozen broccoli
300 g cherry tomatoes
1/4 head of iceberg lettuce
Herb dressing
1 tablespoon vinegar
1 teaspoon Dijon mustard, gluten-free*
1 teaspoon honey
pinch of dried dill
pinch of dried basil
pinch of dried oregano
pinch of dried tarragon
1 clove garlic, crushed
salt and freshly ground pepper
3 tablespoons olive oil
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).
All dressing ingredients except olive oil and fresh herbs, stir well to a smooth paste. Add the olive oil and herbs, season with salt and pepper. Mix everything again.
Cook pasta (al dente) in water with 1/2 teaspoon salt, drain off. Cook broccoli in water with two pinches of salt, drain. Cut cherry tomatoes and olives in half. Shred lettuce. Connect vegetables with pasta, stir. Add 4 tablespoons of the dressing, mix again. Serve after 10 minutes.