120 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
4 łyżeczki suszonej bazylii
2 łyżeczki płaskie suszonego tymianku
1 płaska łyżeczki chilli
3 łyżeczki słodkiej papryki
1 opakowanie przyprawa do kurczaka złocista Kamis, bez glutaminianu sodu (zawiera: sól , papryka słodka, gorczyca biała, czosnek, kolendra, kurkuma, kozieradka, chilli, imbir, cynamon, kmin rzymski, goździki, gałka muszkatołowa)
Przyprawy dokładnie wymieszaj z oliwą. Mięso posmaruj marynatą i odstaw na noc w chłodne miejsce. Potem grilluj.
Moja propozycja proporcje dla mieszanki przypraw złocista do kurczaka: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki zmielonej białej gorczycy, 2 małe ząbki czosnku,1/2 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki kozieradki, szczypta chilli, szczypta cynamonu, szczypta kminu rzymskiego, 2 goździki, szczypta gałki muszkatołowej. Wszystkie przyprawy zmiel w młynku do kawy.
6 large chicken breast,cut in half, slightly flatten
120 ml of extra virgin oil
4 teaspoons of dried basil
2 level teaspoons of dried thyme
1 level teaspoon of chilli
3 teaspoon of sweet paprika
1 packet of seasoning for golden chicken Kamis company, without monosodium glutamate (includes: salt, sweet paprika, white mustard, garlic, coriander, turmeric, fenugreek, chili, ginger, cinnamon, cumin, cloves, nutmeg)
Mix spices thoroughly with oil. Smear a meat with the marinade and let stand all night (overnight) in a cool place. Then grill the meat.
My suggestion: the proportions of the golden chicken spice mix: 1 teaspoon paprika, 1/2 teaspoon ground white mustard, 2 small cloves garlic, 1/2 teaspoon coriander, 1/2 teaspoon turmeric, 1/3 teaspoon ginger, 1/4 teaspoon of fenugreek, a pinch of chilli, a pinch of cinnamon, a pinch of cumin, 2 cloves, a pinch of nutmeg. Grind all spices in a coffee grinder.