Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

poniedziałek, 15 lutego 2016

PaleoSmak - jak wyleczyć cukrzycę typu I dietą?

W styczniu tego roku na blogu paleosmak.pl rozpoczęła się seria wpisów jak wyglądała droga do uzdrowienia po zdiagnozowaniu cukrzycy typu I. Do taj pory ukazały się:



Ja i  moja cukrzyca typu I
 

Od czego zaczęłam?

Zakazany owoc

Nabiałowy odwyk

Gdy poranne wstają zorze

Trzeba iść na duże wyrzeczenie. Nie może jeść nabiału, zbóż i owoców. Mnie najbardziej zaciekawiła sprawa z stwierdzeniem, że trzeba jeść tylko jedno białko dziennie i do wszystkiego tłuszcz. Czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy.

Produkty bogatobiałkowe zwierzęce: białko jaja, żółtko jaja, majonez (domowej roboty), mięso wieprzowe, mięso wołowe (cielęce), mięso baranie (jagnięce), dziczyzna, kurczak, indyk, kaczka, gęś, królik, ryby, owoce morza.
Produkty bogatobiałkowe roślinne: groszek zielony świeży/suszony, fasola świeża/suszona, bób, soczewica, ciecierzyca, chleb świętojański, orzeszki ziemne, soja, słonecznik, pestki dyni, orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy brazylijskie, migdały, sezam (chałwa, tahini), siemię lniane, słonecznik, mak.
„Dieta Dobrych Produktów” dr E. Bednarczyk-Witoszek

A jak odbudować tarczycę? Może rozwiązaniem są proste potrawy z zachowaniem zasady jedno białko dziennie, eliminacja nabiału i glutenu oraz protokół autoimmulogiczny? Trzeba sprawdzić!

Kolejne wpisy:

Miesiąc miodowy

Dekalog eMMy – część I 

Dekalog eMMy – część II

 

Dekalog eMMy – część III

 

UWAGA: wszystkie treści na stronie paleosmak.pl są tylko informacją, a nie poradą medyczną czy dietetyczną. Jakiekolwiek zmiany żywieniowe wprowadzone zostały na własną odpowiedzialność autora. Jeśli masz problemy ze zdrowiem, to zasięgnij pomocy uprawnionego specjalisty.

Walka z rakiem i przeciwdziałanie powstawaniu nowotworów.

 


Jest wiele warzyw i owoców, które zawierają przeciwutleniacze, związki zwalczające wolne rodniki, dzięki czemu zapobiegają lub spowalniają powstawanie raka oraz pomagają w profilaktyce chorób nowotworowych. 
(wolne rodniki niszczą strukturę ludzkiego DNA, powodując jego mutacje).
Te super związki znajdziecie w: 


aronii, borówce, czarnej porzeczce, jagodach acai, figach

w burakach, jabłkach, żurawinie, grejpfrucie, rabarbarze, pomidorze, granacie, papryce, malinach, truskawkach, kaki (persymona)


w awokado, jarmużu, kalarepie, szparagach (szczególnie zielonych), zielonych sałatach, kiełkach brokułu, pestkach dyni, selerze naciowym, japońskiej zielonej herbacie,

           w orzechach i oleju z wiesiołka

oraz w czosnku, imbirze, kurkumie i rozmarynie.

Koniec z kłamstwami o cholesterolu! Jaka dieta?



Polecam artykuł 


Koniec z kłamstwami o cholesterolu! Sprawdź co tak naprawdę powoduje miażdżycę...

 

link: http://www.wikirose.pl/.../cholesterol-koniec-z-klamstwami/



Warto zadbać by w diecie znalazły się:

szpinak, kalarepa, kiełki soczewicy, seler naciowy, awokado

żurawina, grejpfrut (biała membrana), jabłka, burak

jagody acai, aronia, czarna porzeczka, borówki i jagody

ryby, olej z lnianki, orzechy.


Związki zawarte w tych produktach regulują poziom cholesterolu we krwi.

Nie może zabraknąć witaminy D i witaminy K2 oraz witamin z grupy B
szczególnie B12 i B9 (kwas foliowy) - niezbędnych min. w procesie deaktywacji homocysteiny!

Link: Jak zadbać o dietę bogatą w antyoksydanty.


Przeczytaj też
Chcesz mieć zawał serca? Jedz stanole i sterole roślinne!