16 - 17 sztuk
150 g masła
180 g cukru
3 jajka
1 opakowanie cukru z wanilią i kardamonem, kamis (około 2 łyżki)
1 łyżeczka olejku pomarańczowego
3 duże pomarańcze
280 g bezglutenowej skrobi pszennej lub skrobi kukurydzianej*
80 g mąki ryżowej*
3/4 łyżki bezglutenowego proszku do pieczenia*
50 g czekolady mlecznej bezglutenowej
100 g czekolady gorzkiej bezglutenowej
2 łyżeczki miodu
30 - 40 ml śmietany
kolorowa posypka do dekoracji
*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).
Wydmuszki sparz gorącą wodą i osusz. Pomarańcze sparz gorącą wodą. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z pomarańcz. Mąkę przesiej. Masło o temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem, dodawaj po jajku i miksuj dalej na średniej prędkości obrotach. Dodaj sok i skórkę z pomarańczy, wymieszaj (będzie wyglądało jak zsiadłe mleko). Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj szpatułką. Przełóż do wydmuszek używając lejka. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez 25 minut. Po 12 minutach zmniejsz temperaturę do 170 stopni. Zostaw do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuść z śmietaną i miodem na średnim ogniu, ciągle mieszaj by czekolada się nie przypaliła. Obtocz połowę jajka w czekoladzie i posyp kolorową posypką. Odstaw by czekolada stwardniała.
16 - 17 eggshells cake
150 g of butter
180 g of sugar
3 eggs
1 package of vanilla sugar with cardamom, Kamis company (about 2 tablespoons)
1 teaspoon of orange aroma
3 large oranges
280 g of gluten-free wheat starch or corn starch*
80 g of rice flour*
3/4 tablespoons of gluten-free baking powder *
50 g of gluten-free chocolate milk
100 g dark chocolate gluten-free
2 teaspoons of honey
30 - 40 ml of cream
sprinkles to decorate
* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).
Scald (blanch) egg shells with hot water and dry. Scald (blanch) oranges with hot water. Grate orange skin (zest) and squeeze the juice. Sieve the flour. Blend butter (room temperature) with sugar, add the eggs and mix on medium speed. Add juice and orange zest, stir - dough will look like curd. Add the flour and stir gently with a spatula. Transfer dough into egg shells using a funnel. Bake the cake in the preheated oven to 180 degrees Celsius with air flow for 25 minutes. After 12 minutes, reduce the temperature to 170 degrees. Leave the cake to cool.
Melt chocolate with cream and honey on a medium heat, stirring constantly. Coat the half of the egg cake with chocolate and sprinkle cakes with topping. Leave cake to harden the chocolate.