1000 - 1200 g żołądków z kurczaka, pokrojone w kawałki
1 cebula, pokrojona w kostkę
3 łyżki oliwy
500 ml gorącej wody
3 łyżeczki warzywnego bulionu bezglutenowego w proszku
3 łodygi selera naciowego, pokrojony w kostkę
2 duże marchewki, pokrojone w kostkę
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 + 1/2 łyżeczki majeranku
7 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
sól i pieprz do smaku
200 g kwaśnej śmietany lub 100 ml mleka kokosowego
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i podsmaż na złoty kolor. Dodaj żołądki, wodę, bulion, gałkę muszkatołową, paprykę, majeranek, ziele angielskie i liście laurowe, wymieszaj i gotuj na małym ogniu 50 minut pod przykryciem. Dodaj marchewkę i seler naciowy, gotuj dalej około 20 minut dopóki marchewka nie będzie miękka. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Zestaw z ognia, dodaj kwaśną śmietanę i wymieszaj.
Gulasz podaję z surówką z brukselki, jarmużu i jabłka, przepis tutaj: http://.../surowka-z-brukselki-jarmuzu-i-jabka/
1000 - 1200 g of chicken stomachs, cut into pieces
1 onion, diced
3 tablespoons of oil
500 ml of hot water
3 teaspoons of gluten-free vegetable bouillon powder
3 stalks of celery, diced
2 large carrots, diced
1/2 teaspoon of nutmeg
1/2 teaspoon of sweet paprika
1 + 1/2 teaspoon of marjoram
7 grains of allspice
3 bay leaves
salt and pepper to taste
200 g of sour cream or 100 ml coconut milk
In a skillet heat the oil, add onion and fry until golden brown. Add stomachs, water, broth, nutmeg, paprika, marjoram, allspice and bay leaves, stir and cook over low heat 50 minutes covered. Add carrots and celery, cook for 20 minutes more until the carrots will not be soft. Season with salt and pepper to taste. Aside from the heat, add sour cream and mix.
I serve the stomach stew with a brussels sprouts, kale and apples salad, the recipe here:
http://.../surowka-z-brukselki-jarmuzu-i-jabka/