BEZ JAJEK BEZ GLUTENU
dwie porcje (4 gołąbki)
250 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
130 g nieugotowanej kaszy jaglanej
1 szalotka
1 łodyga selera naciowego
kapusta lub sałata lodowa
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
20 g suszonych grzybów borowików
200 ml ciepłej wody
150 ml śmietany
100 ml wody
3 łyżeczki koncentratu grzybowego STEFAN SKWIERAWSKI (http://www.skwierawski.com.pl/pliki/firma0.htm)
1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej
sól, pieprz do smaku
oliwa do smażenia
Grzyby zalej ciepłą wodą (200 ml) i odstaw do namoczenia. Liście kapusty sparz gorącą wodą. Ugotuj kaszę jaglaną w wodzie z szczyptą soli. Odcedź, zostaw do ostygnięcia. Cebulę i seler naciowy pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie aż się zeszkli. Połącz mięso mielone, ugotowany ryż, cebulę i seler naciowy, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Podziel masę na cztery części. Uformuj z masy kule. Owiń w liście kapusty. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj grzyby z wodą, w której były moczone i gołąbki, piecz wszystko pod przykryciem około 15 - 20 minut na średnim ogniu. W połowie smażenia dolej 100 ml wody. Przełóż usmażone gołąbki na talerz. Zmniejsz temperaturę, do sosu z grzybami dodaj śmietanę, pastę grzybową i skrobię kukurydzianą, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, zagotuj. Gołąbki polej sosem.
Proponuję też przepis Gołąbki w sosie pomidorowym (bez laktozy, bez jajek, bez glutenu)
EGG-FREE GLUTEN-FREE
two servings (4 meat-stuffed cabbages)
250 g minced pork and beef
130 g of uncooked millet
1 shallot
1 stalk of celery
cabbage or iceberg lettuce
1 tablespoon olive oil
salt and pepper
20 g of dried porcini (boletus) mushrooms
200 ml of warm water
150 ml cream
100 ml water
3 teaspoons of forest mushroom pasta STEFAN SKWIEREWSKI (http://www.skwierawski.com.pl/pliki_uk/firma0.htm)
1 level tablespoon cornstarch
salt and pepper to taste
olive oil for frying
Pour warm water (200 ml) over mushrooms and leave them to soak. Blanch cabbage leaves with hot water. Cook the millet in water with a pinch of salt. Drain, allow to cool. Slice the onion and the celery into small cubes, fry in olive oil until become transparent. Combine minced meat, cooked millet, shallot and celery, mix. Season with salt and pepper. Share mass into four parts. Form meat balls. Coat the meat with the cabbage leaves. In a skillet heat the oil, add the mushrooms with the water (in which they were soaked) and meat-stuffed cabbage, fry everything under cover 15 - 20 minutes on medium heat. In the middle of cooking pour 100 ml of water. Put the fried meat-stuffed cabbage on a plate. Reduce the heat, to the sauce with the mushrooms add cream, mushroom pasta and cornstarch, mix. Season with salt and pepper, bring to a boil. Pour the sauce over stuffed cabbage.
See also the recipe Meat-stuffed cabbage with tomato sauce (no lactose, no eggs, no gluten)