3 - 4 porcje
250 g trójkolorowego makaronu bezglutenowego, np. kokardki
1 czerwona papryka
50 g oliwek, pokrojone na połówki
70 - 80 g sera mozzarella, pokrojony w dużą kostkę
50 g jarmużu
3 gałązki świeżej mięty
1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
kawałek pokruszonego sera gorgonzola lub fety do posypania, opcjonalnie
oliwa
sól, pieprz do smaku
Dressing:
2 łyżki oliwy
1 łyzka octu winnego
1 łyżka soku z cytryny
3/4 łyżki miodu
szczypta pieprzu cayenne
1/4 łyżeczki suszonego oregano
Wszystkie składniki dressingu połącz i wymieszaj na gładki sos. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przelej zimną wodą i odcedź. Paprykę pokrój na duże kawałki, smaż na grillowej patelni około 5 - 7 minut. Wymieszaj makaron z oliwkami, grillowaną papryką i serem mozzarella. Dodaj 2 - 3 łyżki dressingu, wymieszaj delikatnie. Jarmuż podziel na cząstki. Na patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj czosnek i jarmuż, polej trzema łyżkami wody i duś około 3 - 5 minut. Dodaj jarmuż do sałatki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Na końcu dodaj listka mięty i delikatnie wymieszaj. Podawaj po dwóch godzinach. Przed podaniem posyp pokruszonym serem gorgonzola lub feta.
3 - 4 servings
250 g of tri-color gluten-free pasta,
1 red bell pepper
50 g olives, sliced in half
70 - 80 g mozzarella cheese, cut into large cubes
50 g kale
3 sprigs of fresh mint
1 large clove garlic, finely chopped
crushed piece of gorgonzola or feta cheese for sprinkling, optionally
oil
salt and pepper to taste
Dressing:
2 tablespoons olive oil
1 tablespoon vinegar
1 tablespoon lemon juice
3/4 tablespoons of honey
pinch of cayenne pepper
1/4 teaspoon dried oregano
Connect all dressing ingredients and mix to a smooth sauce. Cook pasta according to package instructions. Pour cold water and drain off. Cut peppers into large pieces, cook on the grill pan about 5 - 7 minutes. Mix the pasta with olives, grilled peppers and mozzarella cheese. Add 2 - 3 tablespoons of the dressing and mix gently. Split kale into particles. In a skillet, melt a tablespoon of butter, add the garlic and kale, pour three tablespoons of water and simmer kale for about 3 - 5 minutes. Add kale to the salad, season salad with salt and pepper and stir everything. Add the mint leaf last and gently mix. Serve salad after two hours. Before serving, sprinkle salad with crumbled gorgonzola or feta cheese.