Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

wtorek, 14 kwietnia 2020

Bezglutenowa babka zebra. Gluten-free Zebra Bundt Cake.


/scroll down to English version/
5 jajek
1 szklanka (250 m) cukru, wymieszałam pół na pół cukier biały i trzcinowy
1 szklanka (250 ml) oleju słonecznikowego
1 szklanka (250 ml) wody 
1,5 szklanki (375 ml) bezglutenowej skrobi kukurydzianej
1 szklanka (250 ml) bezglutenowej mąki z ciecierzycy
0,5 szklanki (125 ml) mąki ryżowej
4 łyżki bezglutenowej mąki z ciecierzycy
4 łyżki niesłodzonego kakao
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito. Białka ubij na sztywną pianę. Ubijając stopniowo dodawaj cukier. Na końcu dodaj po 1 żółtku ciągle ubijając masę. Dodaj porcjami mąkę, wymieszaj delikatnie aż masa będzie jednolita. Potem stopniowo dodawaj oliwę na przemian z wodą i dokładnie wymieszaj. Ciasto podziel na dwie równe części. Do jednej części dodaj 4 łyżki mąki z ciecierzycy, a do drugiej 4 łyżki kakao. 
Formę wysmaruj masłem, wlewaj na środek ciasto jasne na przemian z ciastem ciemnym (po kilka łyżek każdego). Wstaw babkę do nagrzanego piekarnika do 165 stopni Celsjusza z termoobiegiem, piecz 50 - 55 minut do suchego patyczka.

5 eggs
1 glassful (250 m) sugar, mixed half-and-half white and cane sugar
1 glassful (250 ml) sunflower oil
1  glassful (250 ml) water
1.5 glassful (375 ml) gluten-free corn starch
1 glassful (250 ml) gluten-free chickpea flour
0.5 glassful (125 ml) of rice flour
4 tablespoons gluten-free chickpea flour
4 tablespoons unsweetened cocoa
2 teaspoons gluten-free baking powder

Mix flour with baking powder and sift through a sieve. Beat egg whites to stiff foam. Add sugar gradually while whipping. Finally, add 1 egg yolk each, whipping the mass. Add flour in portions, mix gently until the mass is homogeneous. Then gradually add oil alternately with water and mix thoroughly. Divide the dough into two equal parts. Add 4 tablespoons of chickpea flour to one part, and 4 tablespoons of cocoa to the other.
Smear the form with butter, pour light cake in the middle, alternating with dark dough (a few tablespoons each). Put dough in a preheated oven to 165 degrees Celsius with air flow, bake 50 - 55 minutes to "a dry stick".