Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

wtorek, 2 lutego 2016

Marynowane polędwiczki z pieczonymi warzywami korzeniowymi. Marinated tenderloin with roasted root vegetables.


3 porcje

1 polędwica wieprzowa (około 500 g), możesz zastąpić jagnięciną
3 ząbki czosnku
2 łyżki marynaty staropolskiej bez glutaminianu sodu (czosnek, rozmaryn, cebula, pieprz, imbir, kolendra, cukier, tymianek, papryka, ziele angielskie, lubczyk)
2 łyżki bezglutenowej musztardy
8 łyżek oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia 

Czosnek przeciśnij przez praskę. Czosnek i przyprawę wsyp do miski, dodaj do tego oliwę i musztardę. Starannie wymieszaj składniki marynaty. Polędwice pokrój w plastry grubości 1 cm. Zamarynuj mięso i odstaw na co najmniej 2 godziny. Polędwiczki smaż na grillu po kilka minut z każdej strony.  

Pieczone warzywa:
6 - 7 marchewek, pokrojone w paski
3 pietruszki, pokrojone w paski
suszony lub świeży rozmaryn
sól
czosnek granulowany
oliwa z oliwek pierwszego tłoczenia

Warzywa obierz, pokrój w kawałki. Przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Posyp rozmarynem, solą, granulowanym czosnkiem i skrop oliwą. Przykryj folią aluminiową, matowa strona do góry. Warzywa wstaw do rozgrzanego do temperatury 180 C piekarnika, piec 45 minut. Potem zdejmij folię aluminiową i piecz jeszcze 20 - 30 minut.


3 servings 

pork tenderloin (about 500 g), you can substitute for lamb
3 cloves of garlic
2 tablespoons of spices mix "old polish marinade" without MSG (garlic, rosemary, onion, pepper, ginger, coriander, sugar, thyme, paprika, allspice, lovage)
2 tablespoons of gluten-free mustard 
8 tablespoons of virgin olive oil

Finely chop the garlic. Garlic and spice put into a bowl, add the olive oil and mustard. Thoroughly mix the marinade ingredients. Cut meat into slices (
thickness 1 cm). Coat the meat with marinate and set aside for at least 2 hours. Cook pork tenderloin on the grill a few minutes on each side.

Roasted vegetables: 

6 - 7 carrots, cut into strips 
3 parsley, cut into strips
dried or fresh rosemary 
salt
garlic powder
virgin olive oil 

Peel vegetables, cut them into pieces. Transfer to a baking tray lined with parchment paper. Sprinkle the vegetables with rosemary, salt, granulated garlic and drizzle with olive oil. Cover with aluminum foil, mat side up. Put the vegetables into preheated oven to 180 and bake 45 minutes. Then remove the aluminum foil and bake 20 - 30 minutes more.