3 porcje
1 polędwica wieprzowa (około 500 g), możesz zastąpić jagnięciną
3 ząbki czosnku
2 łyżki marynaty staropolskiej bez glutaminianu sodu (czosnek, rozmaryn, cebula, pieprz, imbir, kolendra, cukier, tymianek, papryka, ziele angielskie, lubczyk)
2 łyżki bezglutenowej musztardy
8 łyżek oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia
Czosnek przeciśnij przez praskę. Czosnek i przyprawę wsyp do miski, dodaj do tego
oliwę i musztardę. Starannie wymieszaj składniki marynaty. Polędwice pokrój w plastry grubości 1 cm. Zamarynuj
mięso i odstaw na co najmniej 2 godziny. Polędwiczki smaż na grillu po
kilka minut z każdej strony.
Pieczone warzywa:
6 - 7 marchewek, pokrojone w paski3 pietruszki, pokrojone w paski
suszony lub świeży rozmaryn
sól
czosnek granulowany
oliwa z oliwek pierwszego tłoczenia
Warzywa obierz, pokrój w kawałki. Przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Posyp rozmarynem, solą, granulowanym czosnkiem i skrop oliwą. Przykryj folią aluminiową, matowa strona do góry. Warzywa wstaw do rozgrzanego do temperatury 180 C piekarnika, piec 45 minut. Potem zdejmij folię aluminiową i piecz jeszcze 20 - 30 minut.
1 pork tenderloin (about 500 g), you can substitute for lamb
3 cloves of garlic
2 tablespoons of spices mix "old polish marinade" without MSG (garlic, rosemary, onion, pepper, ginger, coriander, sugar, thyme, paprika, allspice, lovage)
2 tablespoons of gluten-free mustard
8 tablespoons of virgin olive oil
Finely chop the garlic. Garlic and spice put into a bowl, add the olive oil and mustard. Thoroughly mix the marinade ingredients. Cut meat into slices (thickness 1 cm). Coat the meat with marinate and set aside for at least 2 hours. Cook pork tenderloin on the grill a few minutes on each side.
Roasted vegetables:
6 - 7 carrots, cut into strips
3 parsley, cut into strips
dried or fresh rosemary
salt
garlic powder
virgin olive oil
Peel vegetables, cut them into pieces. Transfer to a baking tray lined with parchment paper. Sprinkle the vegetables with rosemary, salt, granulated garlic and drizzle with olive oil. Cover with aluminum foil, mat side up. Put the vegetables into preheated oven to 180 and bake 45 minutes. Then remove the aluminum foil and bake 20 - 30 minutes more.