Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 10 czerwca 2018

Sałatka BBS. BBS salad. (Broccoli Blueberry Spinach).


/scroll down to the English version/
BBS = borówki brokuł szpinak

3 porcje
1 średni brokuł
80 g szpinaku
250 g borówek
1/2 czerwonej cebuli
7 gałązek natki pietruszki, posiekana
10 gałązek kolendry, posiekana, opcjonalnie
350 - 400 g polędwiczek z kurczaka lub piersi z kurczaka, bez kości, bez skóry
sól 
pieprz do smaku, opcjonalnie
oliwa z oliwek

sos
200 g kwaśnej śmietany, bez laktozy lub jogurt*
1 łyżka octu jabłkowego
2 ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę.

Przygotuj sos: kwaśną śmietanę wymieszaj z octem jabłkowym i czosnkiem. Odstaw.
Brokuł podziel na cząstki. Polędwiczki pokrój na kawąłki. Brokuł i kurczaka połóż na blasze wyłożonej folią aluminiową, Dopraw solą i skrop oliwą z oliwek. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 - 220 stopni Celsjusza. Czerwoną cebulę obierz i pokrój.
W misce umieść szpinak, czerwona cebulę, borówki, natkę pietruszki i kolendrę, dodaj sos i delikatnie wymieszaj. Dodaj upieczony brokuł i kurczaka, ponownie wymieszaj. Podawaj odrazu.
*Jeżeli użyjesz jogurt, dodaj jedną łyżkę octu jabłkowego więcej.


BBS = blueberry broccoli spinach

3 servings
1 medium broccoli
80 g spinach

250 g blueberries/huckleberries
1/2 red onion
7 sprigs of parsley, chopped
10 sprigs of cilantro, chopped, optionally
350 - 400 g chicken tenderloin or chicken breast, boneless, skinless
salt
pepper to taste, optional

olive oil

sauce
200 g sour cream, lactose-free or yoghurt*

1 tablespoon apple cider vinegar
2 cloves of garlic, pressed


Prepare the sauce: mix sour cream with apple vinegar and garlic. Set aside.
Divide broccoli into particles. Cut chicken tenderloin into pieces. Put broccoli and chicken on a baking sheet lined with aluminum foil, season with salt and drizzle with olive oil. Bake 20 minutes in the oven preheated to 210 - 220 degrees Celsius.
Peel and cut red onion.
Place spinach, red onions, blueberries, cilantro and parsley in bowl, add the sauce and mix gently. Add the baked broccoli and the chicken, stir again. Serve immediately.

*If you use yoghurt, add one tablespoon of apple cider vinegar more.