100 g białej czekolady bezglutenowej
125 ml śmietany 30%
2 białka
1 łyżka cukru pudru
200 g mrożonych owoców leśnych (jagody, żurawina, jeżyna)
3 łyżeczki miodu
Czekoladę rozpuść na małym ogniu, ciągle mieszaj, by się nie przypaliła. Odstaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij z łyżką cukru na sztywną pianę. Połowę śmietany dodaj do letniej czekolady, delikatnie wymieszaj. Dodaj resztę śmietany i ponownie wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do musu czekoladowego i wymieszaj. Przełóż mus do pucharków, wstaw do lodówki na 12 godzin. Następnego dnia rozmróź owoce, wymieszaj z miodem i przełóż na mus czekoladowy.
100 g of gluten-free white chocolate
125 ml of 30% cream
2 egg whites
1 tablespoon of icing sugar
200 g of frozen berries (blueberries, cranberries, blackberry)
3 teaspoons of honey
Melt chocolate over low heat stirring constantly to not burnt. Let cool. Whisk stiffly cream with a spoon of sugar. Add half of the cream to the lukewarm melted chocolate and gently stir. Add the rest of the cream and mix again. Beat egg whites stiffly, add to the chocolate mousse and stir. Put the mousse into cups, keep in the fridge for 12 hours. The next day, thaw the fruit, mix with honey and place on the chocolate mousse.