/scroll down to the English version/
2 porcje
2 dojrzałe awokado
1 kulka sera mozzarella bez laktozy (210 g, 125 g netto), pokrojone w kostkę lub małe kulki
8 pomidorów koktajlowych, pokrojone na połówki
1 łyżka oliwy pierwszego tłoczenia, użyłam olej z lnianki
1 1/2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
sól i pieprz do smaku
glazura z octem balsamicznym, bezglutenowa (glassa gastronomica all' aceto balsamico di modena igp) firmy ponti
listki bazylii do dekoracji
Sałatka caprese: w misce umieść pokrojony ser mozzarella, pomidorki koktajlowe, posiekaną bazylię, dodaj oliwę i dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj.
Awokado podziel na połówki i obierz. Połówki awokado nadziej sałatką caprese. Polej glazurą z octem balsamicznym. Danie udekoruj listkami bazylii. Podawaj natychmiast.
2 servings
2 ripe avocados
1 mozzarella cheese ball without lactose (210 g, 125 g netto), diced or small balls
8 cherry tomatoes, cut into halves
1 tablespoon virgin oil, I used camelina oil
1 1/2 tablespoons chopped fresh basil
salt and pepper to taste
balsamic glaze, gluten-free
basil leaves for decoration
Caprese salad: in a bowl, put diced mozzarella cheese, cherry tomatoes, chopped basil, add oil and season with salt and pepper. Gently mix.
Divide avocados into halves and peel. Stuff/fill avocado halves with caprese salad. Drizzle with balsamic glaze. Decorate the dish with basil leaves. Serve immediately.
Note: Served on handmade Boleslawiec Polish Pottery