Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

czwartek, 4 września 2014

Sałatka z kurczakiem i grejpfrutem. Chicken grapefruit salad.



Dla 2 osób.
90 mix sałat z rukolą
1 + 1/2 grejpfrut
350 g mięsa z kurczaka
3 łyżki pestek dyni
sól

Musztardowo - grejpfrutowy dressing
sok z 1/2 grejpfruta
2 łyżki oliwy
3/4 łyżki musztardy bezglutenowej, łagodna
3/4 łyżki miodu
świeżo zmielony pieprz
sól, opcjonalnie

Przygotuj dressing. Wyciśnij sok z 1/2 grejpfruta. Dodaj do soku oliwę, musztardę i miód. Wszystko dokładnie wymieszaj, by uzyskać gładki sos. Dopraw pieprzem.
Sałatę umyj, osusz i przełóż na talerze. Obierz grejpfruta i pokrój na duże kawałki. Kurczaka ugotuj w małej ilości wody z szczyptą soli,około 10 minut. Ugotowanego kurczak pokrój na kawałki, połóż na sałatę. Dodaj grejpfruta i posyp pestkami dyni. Polej dressingiem. Zużyłam 3/4 ilości przygotowanego dressingu.


For 2 people.
80 g lettuce mix

1 + 1/2 grapefruit
350 g chicken meat
3 tablespoons of pumpkin seeds
salt 

 
Mustard - grapefruit dressing
juice of half a grapefruit
2 tablespoons of oil
3/4 tablespoons of gluten-free mustard
3/4 tablespoons of honey
freshly ground pepper
salt, optionally

Prepare the dressing. Squeeze the juice of half a grapefruit. Add olive oil, mustard and honey
to juice. Mix all well to obtain a smooth sauce. Season with pepper.
Wash lettuce, dry and place on the plates. Peel grapefruit and cut into large pieces. Cook  chicken meat in water with pinch of salt, about 10 minutes. Cut chicken into pieces, put it on the salad. Add grapefruit and sprinkle with pumpkin seeds. Pour dressing. I used 3/4 amount of the prepared dressing.



Jogurtowe naleśniki z jabłkami i bitą śmietaną. Yoghurt crepes with apples and whipped cream.


Przepis na 5 - 6 dużych naleśników
Ciasto:
80 g mąki ryżowej*
220 g bezglutenowej skrobi pszennej lub skrobi kukurydzianej*
3 jajka
200 g jogurtu greckiego
szczypta soli
1 1/2  - 2 łyżki cukru
100 - 150 ml wody gazowanej - pulchniejsze ciasto
olej do smażenia


*Używam tylko produkty certyfikowane ze znakiem przekreślonego kłosa (patrz pod banerem z tytułem bloga PORADY).   

Do miski wbij jajka, dodaj jogurt, mąkę, cukier i szczyptę soli. Wymieszaj na gładką jednolitą masę o konsystencji rzadkiej śmietany. Ciasto powinno być dość płynne, jeżeli jest za gęste, należy dolać wody gazowanej. Masę odstaw na 10-30 minut.
Rozgrzej olej na patelni i smaż naleśniki z obu stron na złocisty kolor.
 

Nadzienie
2 jabłka (lub 200 g jagód, jeżyn, malin, 2 mango)
200 ml śmietany kremówki 30 %
1 łyżka cukru pudru
 

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. W drugim naczyniu ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem.
Na połówce usmażonego naleśnika rozsmaruj łyżkę śmietany, posyp jabłkami, złóż naleśnik na połówkę a potem jeszcze raz na pół - wyjdzie ćwiartka. Naleśniki można posypać cukrem pudrem.


Znalazłam przepis na naleśniki bezglutenowe, autorka stosuje inne rodzaje mąk, warto spróbować:

Naleśniki bezglutenowe


5 - 6 large pancakes
dough:
80 g rice flour*
220 g gluten-free wheat starch or corn starch
*
3 eggs
200 g Greek yoghurt
pinch of salt
1 1/2 - 2 tablespoons of sugar
100 - 150 ml sparkling water - the dough will be
more plump
oil for frying

* I only use certified products with the crossed grain symbol, gluten-free products available in Poland (side pannel: My internet shops with gluten-free products).
 

Put eggs into a bowl, add yogurt, flour, sugar and a pinch of salt. Stir until you get a smooth homogeneous mass. The dough should be lightly liquid, if it is too thick, add sparkling water. Set aside the mass for 10-30 minutes. 
Heat the oil in a pan and fry pancakes until golden brown
on both sides.

Filling
2 apples (or 200 grams of blueberries, blackberries, raspberries, 2 mango)
200 ml whipping cream 30%
1 tablespoon icing sugar

Peel apple and cut into cubes. In a bowl, whisk cream with icing sugar.
Spread a tablespoon of cream on half a fried pancake, sprinkle with apples, make the pancake in the half and then in half again - you get a fourth. You can sprinkle pancakes with icing sugar.