Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.
środa, 27 lipca 2016
Przepis: bezglutenowe ciasto kruche. Recipe: gluten-free short pastry.
110 lub 150 g mąki kokosowej
110 lub 150 g mąki migdałowej
120 lub 180 g masła bez laktozy lub ghee (przepis tutaj)
1 - 2 łyżki cukru pudru - słodkie tarty lub 1/3 łyżeczki soli - tarty warzywne, quiche
1 żółtko, opcjonalnie
3 - 4 łyżki mleka kokosowego lub 12% gęstej kwaśnej śmietany
Mąkę przesiej, dodaj posiekane masło, połącz razem. Dodaj jajko, cukier (lub sól) i żółtko. Wyrabiaj ciasto rękami, aż uzyskasz jednolitą masę. Ciasto wyłóż równomiernie na blachę do pieczenia i wstaw na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto nakłuj widelcem. Ciasto piecz w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez 20 minut.
Uwaga: Mąkę kokosową i migdałową możesz zastąpić mieszanką skrobi kukurydzianej i mąki ryżowej w proporcjach: 2 - 1.
110 or 150 g of coconut flour
110 or 150 g almond flour
120 or 180 g of lactose free butter or ghee (recipe here)
1 - 2 tablespoon icing sugar - sweet tarts or 1/3 teaspoon of salt - vegetable quiche
1 egg yolk, optional
3 - 4 tablespoons coconut milk or 12% dense sour cream
Sieve flour, add chopped butter, combine together. Add egg, sugar (or salt) and egg yolk. Knead the dough with hands until you get a homogeneous mass. Lay off dough evenly on baking sheet and put it for 30 minutes in the fridge. Puncture chilled dough with a fork. Bake cake in a preheated oven to 200 Celsius degrees for 20 minutes.
Note: You can substitute the coconut and almond flour for gluten-free corn flour and rice flour in proportions: 2 - 1.
Lekka sałatka z salami. Light salad with salami.
3 porcje
3 garście szpinaku
10 czarnych oliwek, pokrojone na połówki
1 awokado, pokrojone na kawałki
1 zielony ogórek, obrany i pokrojony w plasterki
6 rzodkiewek pokrojonych w plastry
4 plastry salami, pokrojone na kawałki
dressing
3 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka cukru
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
szczypta bazylii
szczypta oregano
szczypta estragonu
Wszystkie składniki dressingu połącz i dokładnie wymieszaj. Szpinak opłucz i osusz. Wszystkie składniki sałatki umieść w misce i wymieszaj. dodaj dressing i ponownie wymieszaj. Odstaw sałatkę na pół godziny potem podawaj.
Polecam: lekką sałatkę z ogórkiem, szynką i makaronem.
3 servings
3 handfuls of spinach
10 black olives, cut into halves
1 avocado, cut into pieces
1 cucumber, peeled and cut into slices
6 radishes cut into slices
4 slices of salami, cut into pieces
dressing
3 tablespoons olive oil
juice of half a lemon
1 teaspoon sugar
1 clove garlic, finely chopped
a pinch of basil
a pinch of oregano
a pinch of tarragon
Combine all dressing ingredients and mix thoroughly. Rinse and dry spinach. All the salad ingredients, place in a bowl and mix. add dressing and mix again. Let stand the salad on the half hour and then serve.
Subskrybuj:
Posty (Atom)