/scroll down to the English version/
Kuchnia Bieszczad, to często dziedzictwo kulinarne Łemków i Bojków. Jest to kuchnia prosta, łatwa i bardzo smaczna. Korzystano z tego, co dała natura. Spożywano produkty z pól, łąk, lasów i przydomowych ogródków. Część z warzyw przerabiano na kiszonki. To jedna z najstarszych metod konserwacji żywności. W kuchni polskiej, najlepszym przykładem jest kiszona kapusta. Jest ona szczególnie obecna w rejonach górskich.
Jedna z tradycyjnych potraw Podkarpacia(Bieszczad), są placki z kapusty kiszonej, zwane fuczkami. Przygotowywane na dwa sposoby. Z kapusty surowej lub obgotowanej. Z dodatkiem mleka, lub jego mieszanki z wodą, mąki, kminku, cząbru i majeranku. Jest to bardzo prosta a zarazem smaczna potrawa. Alternatywą dla placków ziemniaczanych. Podawane są z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym.
8 - 10 placków
300 g kapusty kiszonej, odciśniętej z nadmiaru soku
200 ml mleka migdałowego lub koziego
2 jajka
160 g skrobi kukurydzianej, możesz spróbować innej mąki (z ciecierzycy, gryczanej)
100 g mąki ryżowej
szczypta soli
szczypta pieprzu
1/2 łyżeczka mielonego kminku, ja użyłam kmin rzymski, bo nie lubię kminku (w oryginale 1 łyżeczka)
1 łyżeczka majeranku
olej do smażenia
Dokładnie odsącz i poszatkuj kapustę. Do miski wsyp mąkę, jajko, mleko i przyprawy. Zmiksuj na gładką masę. Wymieszaj dokładnie kapustę i masę.
Na patelni rozgrzej olej. Małe placuszki formuj za pomocą łyżki i smaż na małym ogniu po 2 minuty z każdej strony. Powinny mieć złoty kolor. Po usmażeniu odsącz placuszki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Możesz podać z kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym.
The Bieszczady cuisine is often the culinary heritage of Lemkos and Boykos. It is a simple, easy and very tasty cuisine. They used what nature gave. Products from fields, meadows, forests and home gardens were consumed. Some of the vegetables were processed into silage. This is one of the oldest methods of food preservation. In Polish cuisine, the best example is sauerkraut. It is particularly present in mountainous regions.
One of the traditional dishes of Podkarpacie (Bieszczady), there are fritters made of sauerkraut, called fuczki. Prepared in two ways. From raw or cooked cabbage. With the addition of milk or a mixture of water, flour, caraway, savory and marjoram. It is a very simple and tasty dish. An alternative to potato pancakes. They are served with sour cream or garlic sauce.
One of the traditional dishes of Podkarpacie (Bieszczady), there are fritters made of sauerkraut, called fuczki. Prepared in two ways. From raw or cooked cabbage. With the addition of milk or a mixture of water, flour, caraway, savory and marjoram. It is a very simple and tasty dish. An alternative to potato pancakes. They are served with sour cream or garlic sauce.
8 - 10 fritters
300 g sauerkraut, squeezed excess juice
200 ml almond milk
2 eggs
160 g corn starch
100 g rice flour
a pinch of salt
a pinch of pepper
1/2 teaspoon ground caraway, I used cumin because I don't like caraway (in the original 1 teaspoon)
1 teaspoon marjoram
oil
Drain thoroughly and chop the cabbage. Pour flour, egg, milk and spices into the bowl. Blend to a smooth mass. Add cabbage and mix thoroughly.
Heat oil in a pan. Form small pancakes with a spoon and fry on low heat for 2 minutes on each side. They should have a golden color. After frying, drain the excess fat on a paper towel.
You can serve with sour cream or garlic sauce.