6 średniej wielkości jabłek, u mnie papierówki
70 g orzechów włoskich, grubo posiekane
8 łyżek żurawiny
2 łyżki masła
3 łyżki miodu
1/2 szklanki soku jabłkowego
Najpierw usuń skórkę z orzechów włoskich. w tym celu zalej je wrzątkiem i po chwili obierz małym nożykiem. Masło
rozpuść w rondlu, dodaj miód i żurawinę. Wszystko gotuj
około 2 minut, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj posiekane
orzechy i dokładnie wymieszaj. Jabłka umyj, wydrąż gniazda nasienne z
pestkami. Napełnij jabłka nadzieniem i wstaw do nagrzanego piekarnika do
170 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Po 15 minutach polej jabłka
sokiem jabłkowym i zmniejsz temperaturę do 160 stopni Celsjusza, piecz
jeszcze 15 minut. Podawaj ciepłe.
6 medium-sized apples
70 g of walnuts, coarsely chopped
8 tablespoons of cranberries
2 tablespoons of butter
3 tablespoons of honey
1/2 cup apple juice
70 g of walnuts, coarsely chopped
8 tablespoons of cranberries
2 tablespoons of butter
3 tablespoons of honey
1/2 cup apple juice
First, remove the skin from the walnuts. Pour boiling water over walnuts and after a while, peel them using a small knife. Melt butter in a saucepan, add the honey and cranberries. Cook about 2 minutes, stirring constantly. Remove from heat, add the chopped nuts and mix thoroughly. Wash apples, hollow cores with seeds. Fill with stuffing and put in the preheated oven to 170 degrees Celsius without air flow. After 15 minutes pour the apple juice and reduce the temperature to 160 degrees Celsius, bake 15 minutes more. Serve warm.