Firma Fungopol (http://sklep.fungopol.pl/index.php/) zajmuję się pozyskiwaniem, przetwórstwem i eksportem runa leśnego. Do produkcji stosują wyłącznie naturalne i najlepsze surowce pozyskiwane w lasach Borów Tucholskich. Korzystają ze starych domowych i sprawdzonych receptur przekazywanych od wieków, z pokolenia na pokolenie. Produkują grzyby marynowane, mrożone, suszone; syropy leśne: z pędów sosny, z kwiatów bzu czarnego, z zielonej szyszki sosny, syrop malinowy z kwiatem lipy, z mniszka lekarskiego, z jeżyny leśnej..., owoce leśne przetworzone, zapomniane przetwory miedzy innymi jarzębina do herbaty, jarzębina do mięs, konfitura z dzikiej róży, konfitura z rokitnika pospolitego, dereń w syropie, tarnina do mięs i wiele innych smakołyków.
Druga firma którą dzisiaj polecam to Zakład Produkcji Spożywczej Stefan Skwierawski (http://skwierawski.com.pl/), specjalizują się oni w przetwarzaniu grzybów i owoców runa leśnego pochodzących z Borów Tucholskich. Produkcję rozpoczęli od koncentratów lodów w proszku, następnie zaczęli produkować grzyby suszone, półprodukty kulinarne grzybowe, aż po koncentrat i granulat grzybowy, który produkują jako jedyni w kraju. Z czasem ofertę wzbogacili również o przetwory z owoców: nalewki (z pigwy, jeżynowa, imbirowa, z kwiatu bzu czarnego) czy musy (żurawina błotna, borówka brusznica, nektar z malin, konfitura z jagody, mus jagodowy). Mam wypróbowany koncentrat grzybowy (borowik - 60%, podgrzybek - 20%, maślak - 20%) rewelacja na sosy grzybowe oraz ketchup z żurawiny.