Chufa mają doskonały smak, podobny do mieszanki orzechów laskowych i migdałów. Cenili je już starożytni Egipcjanie ze względu na ich nadzwyczajne właściwości lecznicze i regeneracyjne.
Częścią wykorzystywaną do spożycia są brodawki korzeniowe osadzone w glebie. Po zbiorze migdały ziemne są myte i suszone przez kilka miesięcy. Suszone bulwy są pomarszczone i przypominają wyglądem orzechy.
Naturalnie słodkie migdały ziemne zawierają niemal wszystkie substancje potrzebne naszemu organizmowi, by przetrwać, dlatego nazywa się je czasem "żywnością przeżycia" (survival food). Chufa jest źródłem skrobi, tłuszczu, białka, wysokiej jakości błonnika, a jednocześnie dostarcza istotnych witamin, minerałów (potas, magnez) i pierwiastków śladowych (cynk). Są zaliczane do "superfoods".
Suszone migdały zawierają około 30% węglowodanów, z czego około 1/3 to cukry, stąd ich naturalnie słodkawy smak. Zawierają 25 % tłuszczu, który składa się głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Blisko 25% zawartości błonnika daje po spożyciu uczucie długotrwałej sytości i wpływa pozytywnie na trawienie. Orzechy tygrysie są także źródłem łatwo przyswajalnego białka roślinnego, które stanowi około 7% ich składu.
Dodatkowe korzyści dla zdrowia zapewniają witaminy C, E (tokoferol), H (biotyna) i P (rutyna). Biotyna i tokoferol przyczyniają się do ochrony komórek organizmu w walce z wolnymi rodnikami, a rutyna wzmacnia naczynia krwionośne i tkanki.
Ponadto migdały chufa są bogate w minerały, takie jak potas, wapń, magnez, żelazo, miedź, cynk,mangan i fosfor.
Chufa należą do roślin, które działają na organizm zasadotwórczo. Jest to ważne dla równowagi pH ciała i zapobiega zakwaszaniu.
Orzech tygrysi zawiera duże ilości skrobi opornej - składnika błonnika nierozpuszczalnego, który nie trawiony w jelicie cienkim trafia do jelita grubego i działa tam jak prebiotyk czyli substancja stymulująca rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Dobre bakterie żywią się skrobią oporną i wytwarzają przez fermentację kwasy tłuszczowe o niskim łańcuchu, z których najbardziej znaczące są octan, maślan i propionian. Maślan działa jako silny środek przeciwzapalny na komórki okrężnicy i zmniejsza przepuszczalność jelit,a tym samym zatrzymuje toksyny w jelitach i nie pozwala im przeniknąć do krwiobiegu.
Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które nie zostaną wykorzystane przez komórki jelita wędrują z krwią do wątroby i stamtąd są rozprowadzane w organizmie, gdzie przynoszą dodatkowe efekty przeciwzapalne.
Skrobi opornej przypisuje się też wpływ na obniżenie ryzyka raka jelita grubego, szczególnie za pośrednictwem takich mechanizmów, jak ochrona przed uszkodzeniem DNA czy korzystne zmiany w ekspresji genów.
Sok z bulw stosuje się jako środek wspomagający trawienie, do leczenia niestrawności, wzdęć, kolki i biegunki. Wspomaga diurezę i miesiączkę. Sok jest także wykorzystywany w leczeniu dziąseł i wrzodów jamy ustnej.
Alergie na migdały ziemne należą do najrzadszych znanych alergii pokarmowych. Polecać można je także osobom unikającym glutenu, gdyż są one bezglutenowe.
Z orzechów tygrysich produkuje się również olej o pięknej złoto-brązowej barwie i łagodnym smaku. Olej z migdałów ziemnych jest bogatym źródłem kwasu oleinowego, linolowego, linolenowego, witaminy E. Obniża poziom LDL, podnosi HDL. Olej z cibory jadalnej obniża poziom trójglicerydów we krwi i zmniejsza ryzyko zakrzepicy, poprawia kondycję skóry (dzięki wit. E). Może być spożywany w postaci surowej lub używany jest do gotowania i smażenia. Produkty smażone na oleju z orzechów tygrysich chłoną mniej tłuszczu, ponieważ tworzy on warstwę na powierzchni zapobiegającą wchłanianiu tłuszczu.
Jak spożywać migdały ziemne?
Bulwy można jeść na surowo, jednak przez spożyciem zaleca się je moczyć w wodzie lub mleku, ponieważ są twarde.
Bulwy cibory jadalnej można także przyrządzać tak jak warzywa, czyli gotować, dusić bądź smażyć.
Oprócz suszonych bulw dostępne są płatki, mąka, kaszki śniadaniowe typu musli, kremy do chleba czy słodycze zawierające migdały ziemne. Wykonana z bulw cibory mąka, ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, mieszana jest z mąką pszenną. Wytworzona z niej żywność jest bardzo kaloryczna.
Naturalna zawartość cukru sprawia, iż chufa mogą służyć do słodzenia deserów w zdrowy sposób.
Mleko z migdałów chufa to doskonała alternatywa dla mleka krowiego
200 g migdałów chufa zalej zimną wodą i mocz 48 godzin, co 12 godzin zmień wodę. Następnie odsącz migdały ziemne i zmiksuj z 1 litrem filtrowanej wody. Na sitku lub gazie odsącz mleko. Gotowe.