Dzisiaj sałatkę przygotowałam z dressingiem z awokado i selera naciowego - wyśmienita kombinacja smaków.
4 porcje, koszt 20 zł. (scroll down to the English version)
100 g ryżu parboiled naturalny (brązowy)
1 - 1 + 1/2 czerwonej papryki
3 duże łodygi selera naciowego
1/2 czerwonej cebuli
300 g tuńczyka z puszki, odsączony
5 - 6 liści sałaty masłowej lub rzymskiej
sól, świeżo zmielony pieprz
Dressing
1 awokado
2 duże łodygi selera naciowego
4 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
sól, świeżo zmielony pieprz
Awokado, seler naciowy, jogurt i majonez zmiksuj przy pomocy blendera na gładki sos. Dopraw solą i pieprzem.
Ugotuj ryż w wodzie z dwoma szczyptami soli zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Paprykę, seler naciowy umyj i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w małą kostkę. Sałatę pokrój w cienkie paski. Warzywa połącz z tuńczykiem i ryżem, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku, ponownie wymieszaj. Sałatkę podawaj z sosem z awokado i selera.
4 servings
100 grams of rice parboiled natural (brown)
1 - 1 + 1/2 red bell pepper
3 large stalks of celery
1/2 red onion
300 g canned tuna, drained
5 - 6 leaves of butterhead or Roman lettuce
salt and freshly ground pepper
Dressing
1 avocado
2 large stalks celery
4 tablespoons Greek yogurt
1 tablespoon mayonnaise
salt and freshly ground pepper
Blend avocado, celery, mayonnaise, yogurt with a hand blender to a smooth sauce. Season with salt and pepper.
Cook rice in water with two pinches salt according to the instructions on the package. Drain off. Wash red pepper, celery and cut into cubes. Cut red onion into small cubes. Cut lettuce into thin strips. Connect vegetables with tuna and rice, mix. Season with salt and pepper to taste, stir again. Serve salad with avocado celery sauce.