Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Druga rocznica bloga.

Z okazji drugiej rocznicy istnienia mojego bloga udostępniam swoim czytelnikom dwa rozdziały mojego e-booka, wystarczy kliknąć na link poniżej



Tropikalna sałatka z krewetkami, mango i dressingiem z kolendry. Tropical Shrimp Mango Salad with Cilantro Dressing.


W oryginale dressing był z jogurtem, śmiało można zastąpić mlekiem kokosowym!!!

2 porcje 
180 g miks sałat
5 rzodkiewek, pokrojone w plastry
1 mały ogórek, obrany i pokrojony w plastry (możesz zastąpić melonem)
1 mango, obrane i pokrojone w kostkę
1/3 czerwonej lub żółtej papryki, pokrojona w kostkę
200 g krewetek koktajlowych
1 łyżka soku z limonki
kmin rzymski
słodka papryka w proszku (lub pikantna)

Dressing z kolendrą i limonką:
2 łyżki oliwy
5 łyżek mleka kokosowego lub jogurtu greckiego
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka miodu
2 łyżki posiekanej zielonej cebulki lub posiekanego szczypiorku
15 gałązek kolendry, posiekana

Wszystkie składniki dressingu umieść w blenderze i zmiksuj na gładki sos. Krewetki skrop sokiem z limonki. Rozgrzej patelnię grillową, wsyp krewetki, dopraw słodką papryką i kminem, smaż około 2 minut. Sałatę podziel na cząstki, przełóż na talerze, każdy polej 3 łyżkami dressingu. Na sałacie połóż warzywa, posyp krewetkami i polej pozostałym dressingiem (polałam dressingiem środek sałatki)
Przepis znalazłam na stronie a Couple Cooks. Dressing jest rewelacyjny.

2 servings
180 g of mix lettuce 
5 radishes, sliced
1 small cucumber, peeled and cut into slices (you can substitute for melon)
1 mango, peeled and diced
1/3 red or yellow pepper, diced
200 g
cocktail shrimp

1 tablespoon fresh lime juice 
cumin
sweet paprika powder (or spicy)

Cilantro Lime Dressing:
2 tablespoons olive oil
5 tablespoons coconut milk or Greek yogurt
2 tablespoons fresh lime juice
1 tablespoon honey
2 tablespoons chopped green onions or chopped chives
15 sprigs of cilantro, chopped

Put all dressing ingredients in a blender, blend them until sauce will be
smooth. Sprinkle shrimp with lime juice. Preheat a grill pan, pour the shrimp, season with paprika powder and cumin, fry about 2 minutes. Split lettuce into parts, put it on plates and pour everyone with 3 tablespoons of dressing. Top with vegetables and shrimp, drizzle with cilantro lime dressing (in the middle of salads)
The recipe was found at a Couple Cooks. Dressing is sensational.