/scroll down to English version/
2 średnie bataty
100 g suchej ciecierzycy
oliwa z oliwek
sól
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
3 duże garście szpinaku baby
4 łyżki gęstej śmietany
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę ⠀
Dzień wcześniej ciecierzycę zalej wodą i zostaw do namoczenia przez noc. Następnego dnia ugotuj ciecierzycę do miękkości z szczypta soli. Odcedź.
Umyte bataty nakłuj widelcem. Przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem i piecz w nagrzanym piekarniku 90 minut. Po 60 minutach pieczenia, wyjmij bataty, przetnij na pól i wstaw na kolejne 30 minut.
Na oliwie poduś szpinak, dopraw solą i czosnkiem, dodaj śmietanę i duś kilka minut.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć ugotowana ciecierzycę, dodaj pieprz i kmin rzymski i podsmaż kilka minut, aż ciecierzyca będzie z wierzchu chrupka. Na upieczone bataty połóż szpinak i ciecierzycę. Podawaj od razu.
2 medium sweet potatoes
100 g dry chickpeas
olive oil salt
1/4 teaspoon of black pepper
1/2 teaspoon of cumin
3 large handfuls of baby spinach
4 tablespoons of thick cream
1 clove of garlic, pressed through a press ⠀
The day before, cover chickpeas with water and leave to soak overnight. The next day, cook the chickpeas with a pinch of salt until soft. Strain.
Prick the washed sweet potatoes with a fork. Place on a baking tray lined with parchment paper and bake in the preheated oven for 90 minutes. After 60 minutes of baking, remove the sweet potatoes, cut them in half and bake for 30 minutes more. Saute the spinach in olive oil, season with salt and garlic, add the cream and simmer for a few minutes. Heat oil in a pan, add the cooked chickpeas, add pepper and cumin and fry for a few minutes until the chickpeas are crispy on top. Place spinach and chickpeas on the baked sweet potatoes. Serve immediately.