Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

środa, 7 stycznia 2015

Warstwowa sałatka z matiasem, burakiem i jabłkiem. Layered salad with matias, beets and apple.


(scroll down to the English version)
400 g upieczonych buraczków (w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach Celsjusza)**
5 - 6 jajek (jeżeli nie możesz jeść jajek, proponuję zastąpić zielonym groszkiem)
450 g solonych matiasów
1/2 czerwonej cebuli
1/3 główki sałaty lodowej lub 1 duża sałata rzymska
2 małe jabłka
natka pietruszki do dekoracji
3 łyżeczki soku z cytryny 

Sos:
4 łyżki jogurtu greckiego
3 łyżeczki majonezu, bezglutenowy
1 łyżeczka musztardy bezglutenowej
świeżo zmielony pieprz do smaku

Wszystkie składniki sosu połącz i dokładnie wymieszaj, dopraw pieprzem. jajka ugotuj na twardo, 7 minut. Obierz i pokrój w kostkę. Matiasy mocz 15 minut w wodzie. Odsącz i wysusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w kostkę. Upieczone buraki, czerwoną cebulę, jajka i jabłka pokrój w kostkę. Jabłko skrop sokiem z cytryny by nie ściemniało. Sałatę drobno posiekaj. Układaj w misce kolejno warstwami: buraki, jajka, sos, matiasy (śledź), czerwona cebula, sałata, sos, jabłka. Udekoruj posiekaną natką pietruszki.
**mozesz kupić całe, gotowane buraki, paczki po 500 g w Lidl (nie zawierają glutenu)
Lista produktów firmy Unilever nie zawierających glutenu: http://bezglutenowy.blog.pl/2013/01/21/ majonez Hellmanns Original lub Kielecki nie zawierają glutenu


400 g baked beets (in the oven for 45 minutes at 180 degrees Celsius)
5 - 6 eggs
(if you can not eat eggs, I propose to substitute them for green peas)
450 g salted matias,
herring
1/2 red onion
1/3 head of iceberg lettuce or 1 large romaine lettuce
2 small apples
parsley for decoration

3 teaspoons of lemon juice
 
Sauce:
4 tablespoons of Greek yogurt
3 teaspoons of gluten-free
mayonnaise
1 teaspoon of gluten-free
mustard
freshly ground pepper to taste

Combine all sauce ingredients, mix well and season with pepper. Cook
hard-boiled eggs, 7 minutes. Peel and cut into cubes. Soak herring in water 15 minutes. Drain off and dry with a paper towel. Cut into cubes. Cut baked beets, red onion, eggs and apples into cubes.
Sprinkle the apple with lemon juice they would not darkened. Finely chop the lettuce. In a bowl, place the layers: beets, eggs, sauce, herring, red onion, lettuce, sauce and apples. Place chopped parsley on top.