Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 10 listopada 2019

Deser kawowo-czekoladowy na mleku kokosowym. Coffee Chocolate Dessert with Coconut Milk.



/scroll down to English version/
2 porcje
warstwa kawowo-czekoladowa
70 ml espresso
70 g gorzkiej czekolady, minimum 70% kakao
250 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki cukru trzcinowego lub kokosowego
1 łyżeczka gorzkiego kakao
1/2 łyżeczki agaru

warstwa waniliowa
300 ml mleka kokosowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego lub kokosowego
1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
3/4 łyżeczki agaru

Warstwa kawowo-czekoladowa. W garnku podgrzej mleko kokosowe, espresso, cukier i agar. Gotuj 4 minut ciągle mieszając. Dodaj pokruszoną czekoladę i kakao, mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Przelej do pucharków, po ostudzeniu wstaw do lodówki by warstwa stężała.
Warstwa waniliowa. W garnku podgrzej mleko kokosowe, cukier i agar. Gotuj 4 minut ciągle mieszając. Odstaw do przestudzenia, dosłownie chwilę. Wlej do pucharków na warstwę kawowo-czekoladową. Wstaw do lodówki by deser stężał. 
Przed podaniem udekoruj mieloną kawą i ziarnami kawy lub miechunką peruwiańską.

2 servings
coffee chocolate layer
70 ml espresso
70 g dark chocolate, minimum 70% cocoa
250 ml coconut milk
2 teaspoons cane or coconut sugar
1 teaspoon bitter cocoa
1/2 teaspoon agar

vanilla layer
300 ml coconut milk
1 teaspoon cane or coconut sugar
1 1/2 teaspoon vanilla sugar with vanilla
3/4 teaspoon agar

Coffee chocolate layer. Heat coconut milk, espresso, sugar and agar in a saucepan. Cook for 4 minutes, stirring constantly. Add crushed chocolate and cocoa, stir until the chocolate dissolved. Pour into cups, after cooling put in the fridge to make the layer solid.
Vanilla layer. Heat coconut milk, sugar and agar in a saucepan. Cook for 4 minutes, stirring constantly. Set aside to cool,
literally a moment. Pour into cups on the coffee chocolate layer. Put in the fridge to make the dessert solid.
Before serving, decorate with ground coffee and coffee beans or goldenberry.