Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

piątek, 3 października 2014

Sałatka - koper włoski, tuńczyk, biała fasola. Salad - fennel, tuna, white beans, lettuce.


Kilka dni temu upiekłam nadziewane cukinie z koprem włoskim i czerwoną papryką. Została mi jedna bulwa kopru włoskiego, w lodówce miałam jeszcze puszkę tuńczyka kupioną na promocji oraz puszkę fasoli i tak powstała nowa sałatka. W lodówce zawsze mam oliwę, cytrynę, miód, ocet winny i musztardę - składniki potrzebne na dressing. Dokupiłam tylko miks sałat i ogórek. 

Porcja dla 2 osób, duże porcje na obiad. 3 porcje na kolację.
Koszt sałatki: 15 zł

100 g miks sałat z rukolą i sałatą rzymską
1 bulwa kopru włoskiego
1/2 ogórka
240 g (bez zalewy) białej fasoli z puszki
180 g (bez zalewy) tuńczyka w oliwie z puszki, podzielony na duże kawałki
1/4 czerwonej cebuli

Dressing:
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy, bezglutenowa
1 łyżeczka miodu
świeżo zmielony pieprz
ewentualnie sól

Składniki dressingu połącz ze sobą, mieszaj aż uzyskasz gładki sos. Dopraw pieprzem, ewentualnie solą.
Sałatę umyj, osusz. Warzywa umyj, koper włoski pokrój w cienkie słupki, ogórek pokrój w kostkę, czerwoną cebulę pokrój w słupki. Fasolę odcedź z zalewy, tuńczyka rozdrobnij na kawałki. Sałatę i koper wymieszaj razem. Dodaj 4 - 5 łyżek dressingu i wymieszaj ponownie, wcieraj dressing w sałatę rękoma, 1 minuta. Dodaj ogórek, czerwoną cebulę, fasolę oraz tuńczyka, delikatnie wymieszaj. Przełóż na talerze i polej resztą dressingu. Podawaj od razu.

Portions for 2 people, large servings for lunch. 3 servings for dinner.
 

100 g mix lettuce with arugula and romaine lettuce
1 fennel
bulb
1/2 cucumber
240 g (without pickle) canned white beans
180 g (without pickle) canned tuna in olive,
divided into large pieces 

1/4 red onion

Dressing:
2 tablespons lemon juice
3 tablespoons olive oil
1 teaspoon mustard, gluten-free
1 teaspoon honey
freshly ground pepper
optionally salt

Connect dressing ingredients together, stir until you get a smooth sauce. Season with pepper, optionally with salt. Wash the lettuce, dry. Wash vegetables, cut fennel into bars, cut cucumber into cubes, cut
red onion into bars. Drain beans from pickle, portion a tuna to pieces. Mix fennel and lettuce together. Add 4 - 5 tablespoons of dressing and mix again, rub the dressing in salad with your hands, 1 minute. Add cucumber, red onion, beans and tuna and gently mix. Transfer salad to plates and pour the rest of the dressing. Serve immediately.