Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

niedziela, 30 lipca 2023

Sałatka z burakiem i mozzarellą. Salad with beetroot and mozzarella.


/scroll down to English version/


2 ugotowane buraki, pokrojone w kostkę
3 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę
150 g mini mozzarelli
1/5 główki sałaty lodowej, poszarpana
1/3 czerwonej cebuli, pokrojona w drobną kostkę
2 - 3 łyżki majonezu

Wszystkie składniki wymieszaj, przełóż do miski. Serwuj po 30 minutach.

2 cooked beets, diced 
3 hard-boiled eggs, diced 
150 g  mini mozzarella
1/5 head of iceberg lettuce, torn 
1/3 red onion, finely diced 
2 - 3 tablespoons of mayonnaise 

Mix all ingredients, put into a bowl. Serve after 30 minutes.


Tabbouleh z kaszą jaglaną. Tabbouleh with millet.

 


/scroll down to English version/


200 g kaszy jaglanej
2 duże pomidory, pokrojone w drobną kostkę
1 średni ogórek, obrany, pokrojony w drobna kostkę
1 czerwona papryka, pokrojona w drobną kostkę
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
3 łyżki drobno poszarpanej mięty
1/2 małej czerwonej cebuli, pokrojona w drobną kostkę

dressing
4 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
sól i pieprz do smaku

Kaszę ugotuj na sypko. Wszystkie składniki dressingu połącz i dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Ugotowaną kaszę wymieszaj z pomidorami, ogórkiem, papryką, natką pietruszki, szczypiorkiem, czerwoną cebulą, miętą, na koniec dodaj dressing. Podawaj po 2 godzinach od przygotowania.

Zobacz / See

Moje pomysły na tabbouleh. My tabbouleh roundup.

200 g of millet
2 large tomatoes, finely diced
1 medium cucumber, peeled and finely diced
1 red bell pepper, finely diced
2 tablespoons finely chopped chives
4 tablespoons finely chopped parsley
3 tablespoons finely torn mint
1/2 small red onion, finely diced

dressing
4 tablespoons of olive oil
3 tablespoons of lemon juice
1 tablespoon of honey salt and pepper to taste

Cook millet. Combine all dressing ingredients and mix thoroughly, season with salt and pepper.
Mix the cooked millet with tomatoes, cucumber, pepper, parsley, chives, red onion, mint, and finally add the dressing. Serve 2 hours after preparation.




Cytrynowiec. Lemon cake.

 



/scroll down to English version/

bezglutenowe herbatniki
6 galaretek cytrynowych na 500 ml każda
660 ml śmietany kremówki
800 ml jogurtu naturalnego

blacha o wymiarach 36 x 25 cm

Na blasze wyłóż ciastka.
Potem kolejno przygotuj trzy warstwy.
Pierwsza warstwa - 2 galaretki cytrynowe rozpuść w 500 ml gorącej wody, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia. Gdy galaretka będzie tężeć ubij śmietanę kremówkę, potem wymieszaj z galaretką. Potem masę wylej na herbatniki i wstaw do lodówki.
Druga warstwa - 2 galaretki cytrynowe rozpuść w 500 ml gorącej wody, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia. Gdy galaretka będzie tężeć, wylej na pierwszą warstwę. Wstaw do lodówki.
Trzecia warstwa - 2 galaretki cytrynowe rozpuść w 500 ml gorącej wody, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia. Gdy galaretka będzie tężeć, dodaj jogurt naturalny i wymieszaj. Potem masę wylej na herbatniki i wstaw do lodówki.
Placek przechowuj w lodówce.


gluten free biscuits
6 lemon jellies per 500 ml each
660 ml of heavy cream
800 ml of natural yoghurt

a sheet measuring 36 x 25 cm

Place the cookies on the baking sheet. Then prepare three layers in turn.
First layer - dissolve 2 lemon jellies in 500 ml of hot water, stir until completely dissolved. Leave to cool. When the jelly will set, whip the heavy cream, then mix it with the jelly. Then pour the mixture over the biscuits and place in the fridge.
Second layer - dissolve 2 lemon jellies in 500 ml of hot water, stir until completely dissolved. Leave to cool. When the jelly will set, pour it on the first layer. Put in the fridge.
Third layer - dissolve 2 lemon jellies in 500 ml of hot water, stir until completely dissolved. Leave to cool. When the jelly will set, add natural yoghurt and mix. Then pour the mixture over the biscuits and place in the fridge.
Store the cake in the fridge.