Dla 2 osób. Koszt 19 zł. (scroll down to English version)
2 średniej wielkości cukinie
160 g krewetek koktajlowych
1 szalotka, pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku, zmiażdżony
1 łyżka soku z cytryny
70 ml białego wina wytrawnego
2 łyżki oliwy do smażenia
1/2 - 3/4 czerwonej papryki, pokrojona w słupki
2 garście jarmużu, pokrojony w szerokie paski
1/8 łyżeczki papryki w płatkach
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
2 łyżki startego parmezanu, użyłam Formaggio Mix
bazylia lub natka pietruszki do posypania dania, opcjonalnie
Krewetki skrop sokiem z cytryny. Cukinie umyj, pokrój na cienkie paski by wyglądała jak makaron. Podgrzej na patelni oliwę na średnim ogniu, dodaj czosnek i cebulę. Smaż 2 minuty. Dodaj wino, gotuj 5 minut aż połowa płynu odparuje. Dodaj cukinię i czerwoną paprykę, dopraw solą, pieprzem i płatkami papryki. Gotuj kolejne 3 - 4 minut. Dodaj krewetki i jarmuż, gotuj wszystko 2 - 3 minuty. Przełóż danie na talerze, posyp bazylią i parmezanem.
Przepis znalazłam na stronie: Pineapple and Coconut. Dodałam czerwoną paprykę i jarmuż.
2 servings
2 medium courgettes (spiraled zucchini)
160 g shrimp 1 shallot, chopped into small cubes
2 cloves of garlic, crushed (minced)
1 tablespoon lemon juice
70 ml dry white wine
2 tablespoons olive oil for frying
1/2 - 3/4 red bell pepper, cut into bars
2 handfuls of kale, cut into wide strips
1/8 teaspoon pepper flakes
salt and freshly ground pepper to taste
2 tablespoons Parmesan cheese, finely shredded. I used Formaggio Mix
basil or parsley to sprinkle dishes, optionally
Sprinkle shrimp with lemon juice.Wash zucchini, cut into noodles or long pasta. Heat on medium high heat the olive oil in a frying pan, add garlic and shallot. Fry 2 minutes. Add wine, cook for 5 minutes until half the liquid has evaporated. Add the zucchini and red bell pepper, season with salt, pepper and pepper flakes. Cook 3 - 4 minutes. Add shrimp and kale, cook all 2 - 3 minutes. Put the dish on plates, top with basil and Parmesan cheese.
Recipe was found at: Pineapple and Coconut. I added red bell pepper and kale.