Przepraszam za błędy ortograficzne i interpunkcyjne, język polski nie jest moją mocną stroną.
I'm sorry for mistakes. English is not my mother language.

czwartek, 23 grudnia 2021

Placek pleśniak z dżemem z czarnej porzeczki. Cake called Plesniak with blackcurrant jam.





/scroll down to English version/

500 ml bezglutenowej skrobi kukurydzianej
150 ml bezglutenowej mąki ryżowej
150 ml bezglutenowej mąki jaglanej
5 małych jajek
4 łyżki cukru
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g zimnego masła, można użyć masło klarowane
3 łyżki mleka kokosowego
2 łyżki kakao
200 ml cukru pudru
500 ml dżemu z czarnej porzeczki

blacha 25x27 cm

W misce umieść mąkę, żóltka, cukier, sól, proszek do pieczenia i posiekane zimne masło, ciasto ugnieć szybko, pod koniec dodaj mleko kokosowe i ugnieć ponownie. Podziel na 3 równe części, do jednej część i dodaj kakao i zagnieć ciasto. Wstaw na 2 godziny do lodówki.
Blachę wyłóż pergaminem. Jedną porcję jasnego ciasta i 1/4 z drugiej porcji zetrzyj na tarce, umieść na blaszce do pieczenia. Na to wyłóż dżem, potem starte ciasto kakaowe.
Białka ubij na sztywna pianę , pod koniec ubijania dodawaj porcjami cukier puder. Ubitą bezę wyłóż na ciasto kakaowe. Na samym wierzchu umieść resztę startego, jasnego ciasta.
Placek piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza z termoobiegiem, piecz 40 minut. Po 25 minutach pieczenia ciasto przykryj od góry pergaminem by nie spiekło się.
Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.



500 ml of gluten-free corn starch 
150 ml of gluten-free rice flour 
150 ml of gluten-free millet flour 
5 small eggs 
4 tablespoons of sugar 
1 teaspoon of gluten-free baking powder 
pinch of salt 
200 g of cold butter, ghee can be used 
3 tablespoons of coconut milk 
2 tablespoons of cocoa 
200 ml of icing sugar 

500 ml of black currant jam 

sheet 25x27 cm 

Put flour, egg yolks, sugar, salt, baking powder and chopped cold butter in a bowl, knead the dough quickly, at the end add coconut milk and knead again. Divide into 3 equal parts, add cocoa to one part and knead the dough. Put in the fridge for 2 hours. 
Line the baking tray with parchment paper. Grate one portion of light dough and 1/4 of the other portion on a baking tray. Put the jam on top, then the grated cocoa dough. Beat the egg whites until stiff, at the end of whisking add the icing sugar in portions. Put the whipped meringue on the cocoa dough. Place the rest of the grated light dough on top. 
Bake the cake in an oven preheated to 175 degrees Celsius with air flow, bake 40 minutes. After baking for 25 minutes, cover the top of cake with parchment paper to prevent it from burning. 
Remove from oven and set aside to cool.